Dostupni linkovi

Radikali i socijalisti traže opoziv Tadića


Prema obrazloženju predloga pozivom kosovskim Srbima da izađu na izbore predsednik Tadić je ugrozio suverenitet i direktno prekršio odredbu člana 2 Ustava Srbije po kojoj suverenost pripada svim građanima Republike Srbije a koji ostvaruje i referendumom narodnom inicijativnom i preko svojih izabranih predstavnika, navedeno je u zahtevu za opoziv. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić:

“Ne, tu je u pitanju nešto drugo. Predsednik Srbije se odmetnuo. Ne sluša Skupštinu, ne sluša stav Vlade, ne sluša stav Srpske pravoslavne crkve, ne sluša stav građana Srbije, ne sluša stav Srba sa Kosova i Metohije. Šta znači biračko pravo? Nije u pitanju to što je Boris Tadić kao čovek pozvao na izbore, on na to ima pravo. On je pozvao kao predsednik Srbije, a glasao je ovde kao šef Poslaničke grupe Demokratske stranke da Srbi ne idu na izbore. Piše bogami da tamo nema uslova ni vazduh da dobiju u pluća a kamo li da bi mogli da izađu na izbore.”

Predlog po hitnom postupku može se staviti na dnevni red naredne sednice ili da se prekine tekuća, što je manje moguće, s obzirom da se do kraja nedelje očekuje rasprava i glasanje o rebalansu budžeta. Ukoliko bi predlog dobio najmanje 167 glasova, a socijalisti i radikali poseduju 107 mesta, usledio bi referendum na kome bi, da bi opoziv bio sproveden moralo da glasa više od polovine ukupnog broja birača, oko 3.250.000 građana. Ukoliko politika predsednika Tadića tada dobije podršku, potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović upozorava:

“Ukoliko dođe do izjašnjavanja građana siguran sam da će to biti trijumfalna pobeda Borisa Tadića i da će to biti još jedna prilika da on pokaže da je političar sa najvećim ugledom i sa najvećim poverenjem građana. Sa druge stane to će značiti raspuštanje ovog parlamenta. Ako je to način da dođemo do pravljenja parlamentarnih izbora ja nemam ništa protiv.”

Inače da bi predlog za opoziv ušao u proceduru za referendum potrebno je da ga podrži dve trećine poslanika, odnosno 167. Demokratska stranka Srbije, G17 Plus i Koalicija Srpski pokret obnove-Nova Srbija najavili su da neće podržati predlog, dok je Demokratska stranka najavila da će ga podržati samo ako bude nedostajalo par glasova.
XS
SM
MD
LG