Dostupni linkovi

Manjine su ravnopravni građani Kosova


"Ne podržavam održavanje medjunarodne konferencije o Kosovu. Najbolje moguće rešenje bilo bi priznavanje prava gradjanima Kosova da referendumom izraze svoje aspiracije, svoju volju za politički status Kosova," kaže u intervjuu za naš radio Hashim Thaqi, predsednik Demorkatske partije Kosova, odgovarajući na pitanje o načinu utvrdjivanja konačnog statusa Kosova.

Arbana VIDISHIQI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

RSE: Gde je problem da su efekti pokusaja ubedjivanja kosovskih Srba da ucestvuju na izborima delimicni?

THAQI: Znacajno je da ce Srbi, jedan deo Srba, ucestvovati na opstim izborima.Takodje je znacajno da su oni deo demorkatskih procesa i nikako deo paralelnih struktura dirgovanih iz Beograda, tako da smo mi bili i jesmo za participiranje svih gradjana Kosova, nezavisno od nacionalne pripadnosti na izborima, ali i da su deo buducih institucija.

RSE: Sta konkretno nudi DPK manjinama, za slobodu njihovog kretanja, povratak?

THAQI: Demokratska partija Kosova radi na izgradnji drzavnog identiteta Kosova, da se svaki gradjanin Kosova oseca drzavljaninom Kosova, da se stvore uslovi i mogucnosti za slobodu kretanja, bezbednost za sve gradjane Kosova. Nasi su ciljevi da gradimo nezavisnu i suverenu drzavu gde ce svaki gradjanin Kosova u svakom delu Kosova ziveti ravnopravno, slobodno, kako u bezbednosti takodje i u socijalnoj dobrobiti. Mi ne radimo na selektivan nacin za ovu ili onu zajednicu vec mi postujemo demokratski princip, princip postovanja interesa svakog gradjanina, bez etnickih razlika, jednostavno mi radimo da bi smo izgradili gradjansku demokraciju.
XS
SM
MD
LG