Dostupni linkovi

HAG


Nemački novinar Franc-Jozef Huč (Frantz-Josef Hutsch) izjavio je u utorak pred Haškim tribunalom da je američka vojno-konsultantska kompanija "MPRRI" ubacivala 1998. na Kosovo plaćenike, Arape koji su se prethodno borili u mudžahedinskim jedinicama u Bosni i Hercegovini, a da su tadašnje snage kosovskih Albanaca te godine "inscenirale" sukobe sa oružanim snagama Srbije.
Huč, koji se pred Tribunalom pojavio u nastavku procesa bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i to kao svedok odbrane, rekao je i to da je 1996. u Sarajevu intervjuisao Ratka Mladića, ratnog zapovednika srpskih snaga u Bosni i Hercegovini, i da mu je on tada rekao da su enklave poput Srebrenice "morale pasti da bi bio moguć mirovni plan" i da nikada "ne bi prihvatio nikakva naređenja iz Beograda".
Branioci optuženog Miloševića, koje je odredilo Sudsko veće, u utorak su se zvanično žalili na svoje imenovanje navodeći da su brojni svedoci obrane odbili da svedoče sve dok se optuženom ne pruži prilika da ostvari garantovano pravo da se brani sam.
XS
SM
MD
LG