Dostupni linkovi

ZAGREB


Izvještaj glavne haške tužiteljice Carle del Ponte bio je tvrđi nego što smo očekivali, a neki zaključci nisu u redu jer se Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, izjavio je danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "Sve naše obavještajne službe provjerile su sve tragove i sa sigurnošću mogu tvrditi da, prema onom što Hrvatska raspolaže, Gotovina nije u zemlji", naglasio je hrvatski predsjednik.
"Međutim, mi smo i dalje spremni provjeriti svaku informaciju, s koje god strane došla i poduzeti sve mjere. Hrvatska ne može biti talac jednog čovjeka i nema nijednog razloga da Hrvatska u provedbi svog zakona o suradnji s Haškim sudom bilo koga štiti", dodao je Mesić.
"Koristim ovu prigodu da pozovem generala Gotovinu, koji tvrdi da je iz domoljublja branio Hrvatsku, da sada shvati da je njegovim bijegom Hrvatska ugrožena i svojom predajom može potvrditi svoj patriotizam", naglasio je predsjednik Republike.
Ministri vanjskih poslova Europske unije upozorili su u zaključcima zemlje bivše Jugoslavije da bi izostanak suradnje s Haškim sudom mogao "ozbiljno ugroziti" njihovo daljnje napredovanje prema EU-u.
XS
SM
MD
LG