Dostupni linkovi

Gdje je nestala iračka nuklearna oprema?


U pismu dostavljenom Vijecu sigurnosti Ujedinjenih naroda, direktor Medunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei, izrazio je zabrinutost zbog, kako je naveo "rasprostranjenog i sistematskog" razgradjivanja postrojenja koja su ranije imala vazno mjesto za razvoj irackog nuklearnog programa.

Inspektori ove agencije napustili su Irak neposredno pred pocetak americke invazije na tu zemlju u martu prosle godine, nakon cega su im Sjedinjene Drzave zabranile povratak. No, na temelju satelitskih fotografija, strucnjaci ove agencije zakljucili su kako su kljucna tehnoloska postrojenja demontirana, a sofisticirana oprema koja je bila u njima prije rata – nestala.

Medjunarodna agencija za nuklearnu energiju. od pocetka invazije na irak u vise je navrata upozoravala na upitnu sigurnost irackih pogona i opasnih materijala. Posljednje je upozorenje odaslano Vijecu sigurnosti jer je ovaj problem postao vrlo ozbiljan, kaze za nas radio Melissa Fleming, glasnogovornica agencije.

"Posebnu pozornost ovaj put su skrenule satelitske fotografije irackih pogona na kojima se lako opaza sistematska razgradnja cijelih blokova i nestanak opreme za koju znamo da je bila tu jer su je pregledali i popisali nasi inspektori. Radi se o opremi takozvane dualne naravi, koja se moze koristiti za mirnodopske, industrijske potrebe, ali i koja se, dodje li u krive ruke, moze upotrebiti i za izradu nuklearnog oruzja," kaze Melissa Fleming.

Upozorenje Medjunarodne agencije za atomsku energiju dobija dodatno na tezini zna li se da su i neki manji opasni vojni materijali, nestali nakon napada na Irak 2003 godine, nedavno pronadjeni u Evropi i na Bliskom istoku.

Opremi koristenoj za iracki nuklearni program, medjutim, izgubio se svaki trag i sasvim je moguce da se vec pojavila na ilegalnom trzistu gdje je mogu kupiti vlade ili teroristicke skupine koje zele ovladati proizvodnjom atomskog oruzja.

U svom pismu Ujedinjenim narodima, Mohamed ElBaradei podsjeca da su iracke vlasti duzne izvijestiti Medjunarodnu agenciju za nuklearnu energiju o bilo kakvim promjenama koje se dogadjaju u nekom od pomenutih pogona. No, sve do sada, ni americke okupacijske vlasti ni prijelazna iracka vlada nisu dostavile takav izvjestaj, iako su pogoni opustoseni ili demontirani.

Zahtjevi za obnovu medjunarodnih inspekcija u Iraku takodjer su odbijeni, kaze Melissa Fleming glasnogovornica IAEA-e:

"U vise smo navrata potvrdili spremnost da se vratimo u Irak i obnovimo promatracku misiju u toj zemlji. Takvu odluku treba donijeti Vijece sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je pocetkom ljeta najvilo da ce naloziti povratak inspektora u Irak. To se jos uvijek nije dogodilo i mi smo ponovili kako smo spremni i kako cekamo nalog", kaze Melissa Fleming.
XS
SM
MD
LG