Dostupni linkovi

BEOGRAD / ZAGREB


Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier) i komesar Evropske unije za spoljne poslove Kristofer Paten (Christopher Patten) boravili su u utorak u Beogradu gde su sa najvišim zvaničnicima Srbije, Crne Gore i državne zajednice razgovarali o evropskim integracijama, nesaradnji vlasti u Beogradu sa Haškim tribunalom i o izlasku Srba na parlamentarne izbore na Kosovu.
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je izjavio nakon razgovora sa Havijerom Solanom da smatra da je sva odgovornost za nesaradnju državne zajednice sa Haškim tribunalom na organima Srbije, jer se svi traženi optuženici nalaze na njenoj teritoriji.
Havijer Solana (Javier) je ranije u utorak tokom boravka u Zagrebu demantovao navode nekoliko zapadnih medija prema kojima Evropska unija nakon proširenja 2007. ne planira nikakvo proširenje do 2013.
Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je tom prilikom rekao da "Hrvatska ne može biti ničiji talac, pa ni generala Gotovine, koji svoj status mora rešiti pred Haškim sudom".
XS
SM
MD
LG