Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Srbije Boris Tadić je pozvao Srbe sa Kosova da učestvuju na kosovskim parlamentarnim izborima raspisanim za 23. oktobar.
Rekao je večeras u obraćanju građanima Srbije preko državne televizije da je tu odluku doneo nakon konsultacija "sa svim značajnim političkim činiocima u zemlji" i nakon razgovora sa međunarodnim predstavnicima.
Predsednik Srbije je rekao i to da je "kao minimalne garancije za izlazak Srba na izbore" zatražio od međunarodnih predstavnika da "na prostoru gde živi srpski narod" budu uspostavljene "međunarodno priznate lokalne srpske vlasti" i to "policija, sudstva, zdravstvo, prosveta i školstvo".
"U slučaju da se ovaj uslov ne ispuni 90 dana od konstituisanja privremene Vlade Kosova i Metohije, istog trenutka zahtevaću da srpski poslanici vrate mandate i napuste skupštinu Kosova i Metohije", rekao je, među ostalim predsednik Srbije Boris Tadić.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je u ponedeljak saopštio da kao premijer nema prava da pozove Srbe sa Kosova da izađu na izbore jer "čak ni na papiru" "nema institucionalnih garancija za njihovu bezbednost".
Srpska pravoslavna crkva, koja bi prema Ustavu Srbije trebalo da bude odvojena od državnih poslova, zatražila je još u petak pismom od predsednika Tadića i premijera Koštunice da ne pozivaju Srbe sa Kosova da učestvuju na tamošnjim izborima.
Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije su pozvale Srbe sa Kosova da ne izlaze na izbore.
XS
SM
MD
LG