Dostupni linkovi

Specijalci na tragu optuženih za ratne zločine


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su dio dokumentacije Vrhovne komande Vojske RS-a iz ratnog perioda, koju traži Haški tribunal, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Darko Matijašević. Međutim, on nije precizirao gdje je dokumentacija pronađena:

“Da, pronađena je. O ovom pitanju (gdje, op. pr.) ne mogu dati precizan odgovor. Istraga je sveobuhvatna i ide utvrđenom dinamikom i prema utvrđenim prioritetima i mislim da imamo razloga da budemo jako zadovoljni.”

MUP je formirao specijalnu jedinicu za traženje optuženih za ratne zločine. Akcija specijalaca je u toku i rezultati će vrlo brzo biti vidljivi, kaže Matijašević:

“I mogu da vam kažem da je ta aktivnost u toku. Ta aktivnost sigurno neće stati sve do onog trenutka dok RS u dijelu ispunjavanja međunarodnih obaveza prema Haškom tribunalu u potpunosti ne izvrši svoje obaveze. Specijalne jedinice MUP-a RS-a i operativni sastavi jedinice za podršku, kao i specijalni timovi organizovani od strane MUP-a intenzivno rade i ja mogu da vam kažem da sam lično, kao ministar, zadovoljan.”

Već na narednom skupštinskom zasjedanju Ministarstvo unutrašnjih poslova izvjestiće poslanike o konkretnim rezultatima koji su proistekli iz Rezolucije o saradnji s Haškim tribunalom, tvrdi predsjednik Skupštine, Dušan Stojičić. Za njega je trenutno najvažnije što institucije RS-a i ministar Matijašević imaju podršku međunarodne zajednice:

“Mislim da će obaveze iz Rezolucije biti ispoštovane i, što je posebno bitno, da imamo ovog trenutka onaj nivo povjerenja kod međunarodnih institucija, koji je jako važan i za uspjeh u radu MUP-a, a mislim da to imamo ovog časa i da ćemo sve više imati i u danima koji dolaze.”
XS
SM
MD
LG