Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da će u danas saopštiti stav o tome da li bi Srbi sa Kosova trebalo da učestvuju na kosovskim parlamentarnim izborima raspisanim za 23. oktobar.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je saopštio u ponedeljak da kao premijer nema prava da pozove Srbe sa Kosova da izađu na izbore jer "čak ni na papiru" "nema institucionalnih garancija za njihovu bezbednost".
Premijer Koštunica je to saopštio u pismu poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Pavlu (Stojčeviću).
SPC je u petak pismom pozvala predsednika Tadića i premijera Koštunicu da ne pozivaju Srbe sa Kosova da učestvuju na izborima.
Predsednik Tadić je ranije bio izjavio da će odluku saopštiti u ponedeljak, ali je u ponedeljak saopštio da će stav izneti u utorak i to zbog dodatnih konsultacija.
Bivši potpredsednik Vlade Srbije i bivši potpredsednik DS Čedomir Jovanović je u ponedeljak pismom zatražio od predsednika Tadića da pozove Srbe sa Kosova da izađu na izbore.
"Prestani da daješ legitimitet Vladi Republike Srbije, jer su to kroz glasanja na predsedničkim i lokalnim izborima već učinili građani. Ako to ne uradiš, sutra ćeš kao predsednik Srbije biti prevaziđen kao što je danas prevaziđen njen premijer. Kreni bez oklevanja, jer tvoja neodlučnost i dileme konsoliduju politiku i političare koji su nas uništili i učiniće to opet ukoliko im pružiš šansu", stoji među ostalim u Jovanovićevom pismu predsedniku Tadiću.
XS
SM
MD
LG