Dostupni linkovi

Šef neće živ da se preda


Prema nezvaničnim informacijama nadležni postupajući sudija u slučaju četvorice optuženih generala Milan Dirpalić zatražio je privođenje Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića. Takođe nezvaničnu potvrdu ove informacije dobili smo od Nebojše Pavlovića, advokata generala Pavkovića, koji za naš program kaže da je prema informacijama kojima raspolaže nalog podnet pre nekoliko dana.

“Ja sam to očekivao i znao sam. To je jedna obična naredba od strane sudije dostavljena MUP-u da ih privede. E sad bi sledila akcija policije kao i za svakog građanina našeg koji neće da se odazove na poziv suda. To može da pređe i u potragu. Da raspiše u registru ministarstva potrage, ali to još uvek nije potraga nego je samo naredba za privođenje.”

Pavlović takođe dodaje da njegov klijent neće kontaktirati Okružni sud jer kako je rekao, zna da pred Haškim tribunalom nema mogućnost da dokazuje ispravnost u komandovanju. S druge strane jedan od ministara u Vladi Srbije i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Zoran Lončar, nije na pres konferenciji dao odgovor da li su izdati nalozi za privođenje generala.

“S obzirom da nije održana sednica Nacionalnog saveta ja kao član nemam bilo kakve informacije u pogledu toga šta nadležni organi kako državne zajednice tako i Republike Srbije rade po tom pitanju.”

Potpredsednik Pavkovićeve stranke Narodni blok Rodoljub Stanimirović, ističe da u partiju nije stigao nikakav zvanični dokument o privođenju Pavkovića, ali i ponavlja stavove koje je optuženi general već iznosio u pogledu dobrovoljne predaje Hagu.

“On živ neće u Hag. Ukoliko policija krene na njega onda kad je splet okolnosti šta će se desiti toga trenutka to samo možemo da pretpostavljamo. U tom delu kad šef kaže da neće živ da se preda, onda svima je valjda sve jasno.”

Portparol Veća za ratne zločine Posebnog odeljenja Okružnog suda Sonja Prostran za naš radio kaže da su ipak preduzete određene mere kako bi se obezbedilo prisustvo optuženih.

“Ja ne mogu da potvrdim koja je tačno mera preduzeta za obezbeđenje prisustva svih optuženih u daljem postupku predaje. Dakle preduzete su mere da se obezbedi njihovo prisustvo, ali koje u interesu postupka je da u ovom trenutku to ne otkrivam.”

Istovremeno predsednik Sudskog veća za ratne zločine Siniša Važić objašnjava koji su mehanizmi na raspolaganju sudu kako bi se obezbedilo prisustvo optuženih.

“Izdaje se naredba za dovođenje, moguća varijanta je zabrana napuštanja boravišta i na kraju pritvor. To je paleta mera koja je predviđena Zakonikom o krivičnom postupku.”
XS
SM
MD
LG