Dostupni linkovi

Identitet britanskih obavještajaca na udaru medija


Britanska tajna obavjestajna sluzba (Secret Information Service), poznatija kao MI6, bila je prisiljena povuci sefa svoje baze u Beogradu, a jos jedan britanski spijun upravo se sprema napustiti Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, gdje je do sada radio. Njihov identitet otkriven je u napisima tamosnjih medija, a informacije o britanskim spijunima medijima su dostavili nezadovoljni pripadnici lokalnih obavjestajnih sluzbi, tvrdi Daily Telegraph.

Dva britanska obavjestajna casnika koja rade u hrvatskom glavnom gradu zasad ce ostati u Zagrebu, unatoc cinjenici da je lokalni tisak otkrio njihov identitet, pise list.

Otkrivanje identiteta niza britanskih agenata znacajno je oslabilo britanske obavjestajne operacije na Balkanu, koje su prvenstveno usmjerene na hvatanje odbjeglih haskih optuzenika, prije svih Radovana Karadzica i Ratka Mladica, te hrvatskog generala Ante Gotovine. Britanski obavjestajci su pokusavali otkriti skrovista bjegunaca i vrsili su pritisak na domace tajne sluzbe da se aktivno ukljuce u taj proces, Medjutim, britanske operacije protiv haskih optuzenika uznemirile su lokalne obavjestajne sluzbe od kojih neke, tvrdi britanski list, i dalje odrzavaju veze s najtrazenijim bjeguncima.

Sef ispostave MI6 u Srbiji, Anthony Monckton, bio je prisiljen napustiti tu zemlju nakon kampanje koju je protiv njega povela domaca Drzavna bezbjednost (DB), preko sebi bliskog "Nedeljnog telegrafa" koji je objavio njegovu fotografiju i nekoliko tekstova, tvrdi londonski list. Monckton nije bio omiljen medju srpskim obavjestajcima jos od istrage koju je provodio o ubojstvu premijera Zorana Djindjica, a nesporazumi izmedju britanskih i domacih obavjestajaca postao je vidljiv jos pocetkom godine kada je jedan od bivsih celnika srbijanskog DB-a, Zoran Mijatovic, objavio knjigu u kojoj su bili Moncktonovo ime i fotografija.

Visegodisnje protivljenje Velike Britanje ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, na proljece je ove godine gotovo preko noci prestalo. Nagli britanski preokret tumaci se i pristankom Zagreba da dopusti britanskoj obavjestajnoj sluzbi da dopremi u zemlju veliku kolicinu sofisticirane opreme za prisluskivanje kojom je trebalo uci u trag odbjeglom generalu Anti Gotovini. Medjutim, obim prisluskivanja sto ga je u Hrvatskoj poceo provoditi MI6 zabrinuo je domace obavjestajce od kojih su neki vjerovali da je potraga za Gotovinom izgovor koji Britanci koriste kako bi ostvarili znatan upliv na hrvatske tajne sluzbe, pise Daily Telegraph.

Kada je sef Protuobavjestajne agencije (POA) Franjo Turek zatrazio od britanskih kolega da objasne zasto je Gotovina tolika prijetnja nacionalnoj sigurnosti Velike Britanije da se za njegovu potragu angaziraju toliki potencijali, MI6 ga je poceo smatrati preprekom, pa ga je premijer Sanader smijenio i na to mjesto postavio kooperativnijeg Joska Podbevseka, pise londonski list.

No, i nakon toga obim britanskih obavjestajnih operacija u Hrvatskoj postao je toliki da cak i visoki duznosnici vlade u Zagrebu sada nerado koriste mobilne telefone jer strahuju da ih se prisliskuje.

Pozivajuci se na izvore hrvatske vlade, Daily Telegraph tvrdi kako je smijenjeni Turek dostavio elemente za pricu koju je pod naslovom "Britanski spijuni okupiraju Hrvatsku" tokom ljeta objavi zagrebacki tjednik "Nacional".

U Sarajevu, identitet britanskih obavjestajaca otkrio je magazin "Slobodna Bosna" koji je objavio kako MI6 i u Bosni i Hercegovini provodi siroku operaciju prisluskivanja.

Magazin je objavio da Britanci koriste domacu obavjestajnu sluzbu FOSS za spijuniranje haskih istrazitelja, ali i prvog zamjenika Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Amerikanca, Donalda Haysa. Daily Telegrapfh navodi kako je opce uvjerenje da je glavni izvor "Slobodnoj Bosni" za pricu o britanskim obavjestajnim aktivnostima, Munir Alibabic, bivsi direktor FOSS-a.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG