Dostupni linkovi

Učestali antimađarski incidenti, bezbednost u Vojvodini na zavidnom nivou


Posle Subotice odakle se zbog grafita i pretnji iselila porodica Šetet, grafit "Smrt Mađarima", ispisan ćirilicom crvenom bojom, osvanuo je u novosadskom naselju Celeb. Stevan Krstić, portparol novosadskog SUP:

“U jutarnjim časovima policijskoj stanici dojavljeno da je tokom noći za sada nepoznato lice na kući Šanike Gabora iz Novog Sada, u ulici Petefi Šandora br. 73, crnim sprejom, ćirilicom ispisana neprimerena poruka "Smrt Mađarima" i četiri slova “S”. Pripadnici policije rade na rasvetljavanju okolnosti ovog događaja i identifikovanju izvršioca.”

Vlasnik kuće Šanika Gabor:

“Prozor su mi razbili ranije al’ nisu piskarali. Sad piskaraju. Sigurno da će biti iseljenje. Sad neko još treba da mi razbije i druge prozore, pa treba da mi prete, šta drugo da radite.”

Većina komšija nije bila raspoložena za razgovor na ovu temu uz obrazloženje da nisu videli ko je to napisao. Ipak, neki su pristali da kažu koju reč za naš radio:

“Ja mislim da to nije u redu. Bez obzira, nas ima loših i Srba i Mađara, ali ja ne znam šta se to dešava.”

“To rade neki koji izgleda nemaju mnogo pameti, kojima je stalo da prave tuda neku frku.”

Komentarišući najnoviji incident u Novom Sadu, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa još jednom je naglasio da nije važno da li su ugroženi građani manjinskog ili većinskog naroda. Ako organi države ne funkcionišu to ugrožava bezbednost čitave države i njenih građana. Oni koji nisu sposobni da obavljaju svoj posao neka podnesu ostavku, rekao je Kasa.

“To nije da prvi put da ministar policije nije sposoban za to što radi. Isto tako mogu da kažem da je gospodn Rasim Ljajić zatajio u svom pristupu ovim problemima, a gospodin Koštunica kao premijer i te kako treba da vodi računa o tome. Trebalo mu je više od šest meseci da izusti na usta da je bilo atrociteta prema Mađarima, pa se pozvao na to da atrocitet ima drugi značaj. Ne, treba da pročita ne samo Vujakliju nego treba i ostale leksikone pa da vidi šta znači atrocitet.”

Ipak iz policije, upravo sa današnje pres konferencije u Izvršnom veću Vojvodine poručuju da je bezbednost i situacija u Vojvodini na zavidnom nivou, te da su međuetnički incidenti u poslednja dva meseca smanjeni. General Miroslav Milošević:

”Ti pojedinačni slučajevi mogu da se izbroje na prste jedne ruke, ali je značajno istaći da su svi ti slučajevi efikasno rasvetljeni. Ostao je slučaj u Subotici, poznat slučaj ispisivanja grafita na kući porodice Šetet. Na tome se intenzivno radi.”

Podsetimo, tokom protekle zime na već pomenutom novosadskom naselju Celeb građanima mađarske nacionalnosti deljeni su leci šovinističke sadržine sa porukom “Mađari napolje”.
XS
SM
MD
LG