Dostupni linkovi

Izborni prag na međudržavnoj granici


Slovenija više ne može podržavati hrvatski ulazak u Evropsku uniju, kazao je jutros slovenski premijer Antun Rop. Povod – jučerašnji ilegalni prijelaz hrvatsko-slovenske granice dvanaest slovenskih političara iz desne Pučke stranke i njihovo privođenje od strane hrvatske policije. Otvorena pitanja granice između država treba rješavati dogovorom ili arbitražom, komentirao je ponašanje slovenskih političara danas hrvatski predsjednik Stipe Mesić:

„Ali nametanje silom, posebno ako u tome sudjeluju političari, ne može dovesti do pozitivnog rezultata.“

Povodom Ropovih najava, Mesić je kazao kako zbog jučerašnjeg slučaja i privođenja slovenskih građana, Hrvatska neće imati nikakvih problema sa Evropskom unijom, jer nametanje sile ne može proći, nego samo dogovor ili arbitraža:

„Isto to će reći i Europa. Prema tome, nema tu nikakvih nesporazuma.“

O čemu se radi? Za desetak dana u Sloveniji su parlamentarni izbori. desna Pučka stranka Janeza Podobnika ne zna hoće li preći izborni prag i kao i pred svake izbore do sada kupuju političke bodove manipulacijom otvorenim pitanjem granice između Hrvatske i Slovenije. Tome je bio i namijenjen jučerašnji posjet dvanaestorice političara Jošku Jorasu, Slovencu koji živi u jednom od četiri istarska sela koja Slovenci svojataju. Da je cijela priča bila režirana i pripremljena, govori i činjenica da je na slovenskoj strani spremno čekalo nekoliko televizijskih kamera, koje su snimile privođenje slovenske dvanaestorice. Inače, oni su par sati kasnije pušteni.

Premijer Ivo Sanader već je iz Njujorka poručio da Hrvatska ne želi dizanje tenzija, a ponovila je to danas i potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor:

„Politika ove Vlade je u svakom slučaju upravo uvijek na tom tragu, dakle smirivanja tenzija. Slovenija je prijateljska zemlja, mi iznimno poštujemo naše susjede, dakle Slovence, i mislimo da svi eventualni nesporazumi mogu i moraju biti rješavani za stolom.“

Hrvatsko postupanje podupiru i stranke s lijevog dijela političke scene. Damir Kain, Istarski demokratski sabor:

„Mislim da se ovdje radi o jednoj drskoj provokaciji, prije svega s motivom da dio slovenske političke javnosti skrene pozornost na sebe.“

Ovo jeste predizborni ispad i ne treba podizati tenzije, kaže i predsjednica Hrvatske narodne strane, Vesna Pusić:

„Mislim da je sve što je učinjeno od strane hrvatske policije zapravo u granicama onoga što je za očekivati i što je normalno.“

Takav stav imaju i socijaldemokrati. Ocjenu jučerašnjeg „izleta“ slovenskih desničara u Istru kao predizbornog trika, dijeli i trezveniji dio slovenske političke scene. Hrvatska ne planira dizati tenzije, ali poslije podne ipak na tu temu izvanredno zasjeda Vanjsko-politički odbor Sabora.
XS
SM
MD
LG