Dostupni linkovi

Radijacija na carini


Osim metala i metalnih proizvoda koji se uvoze u Crnu Goru i svi proizvodi koji sadrže metal, bez obzira što su ispitani na institutima u Srbiji, moraju se nanovo ispitati na radijaciju u crnogorskom Centru za eko-toksikološka ispitivanja. Ta supervizija košta dodatnih 70 eura po pošiljci, bez obzira da li se kontroliše lonac ili šleper veš mašina. Cijenu će svakako platiti potrošači kažu uvoznici koji dodatni namet karakterišu kao:

"Jesmo li mi jedna država? Sedamdeset eura za to što onaj pridje sa svojom lampom i samo je pogleda. Ja mislim da je to pljačka."

Šef Vladinog Centra za eko-toksikološka ispitivanja, Tomislav Andjelić, što se tiče cijene usluge koja se primjenjuje na sjeveru Crne Gore kaže:

"Ja nijesam mjerodavan. Cijene nijesu u mojoj nadležnosti. Naše cijene odobrava Ministarstvo za zaštitu životne sredine."

A, ko ih formira?

"Mi predlažemo, a oni odobravaju."

Iako je u praksi, na granici, sasvim drukčija stvar, Andjelić tvrdi da se proizvodi koji su u Srbiji već ispitani, ne moraju dodatno ispitivati u Crnoj Gori:

"Ako roba ima sertifikat o ispitivanju, o kontroli radioaktivnosti koji je izdala bilo koja kuća koja ima dozvolu i pravo da radi isto kao i mi, onda se taj papir priznaje... U slučaju da je u Srbiju, recimo, došao brod ili željeznička kompozicija pa se roba pretovari na kamion, pa to udje... E, onda se u tom slučaju, to ne prihvata."

"Tumačenje carine je drukčije. Radioaktivnost se mora kontrolisati da bi roba ušla u Crnu Goru", kaže šef bjelopoljske carine, Veselin Drobnjak, koga smo pitali: da li je potrebna supervizija crnogorske službe ukoliko je sertifikat izdao Institut Vinča:

"Sada kako stoje stvari – potrebno je vršenje ekološkog nadzora u Crnoj Gori. Vjerovatno će doći do brzog usaglašavanja izmedju oficijelnih institucija u Srbiji i Crnoj Gori i priznavanja nalaza pojedinih institucija. Sada u praksi nemamo takav slučaj."

Dešibor Bulatović, direktor preduzeća "Centromobil" koje se bavi špediterskim uslugama, ističe brojne nelogičnosti u vezi, kako kaže, preskupe kontrole radijacije, zbog čega njegovi poslovni partneri svakodnevno negoduju:

"Na primjer: na jednom kamionu – jedan zamrzivač, a na drugom – dva. Od istog proizvodjača, za istu firmu. "Metalac" iz Gornjeg Milanovca za svoje maloprodajne objekte po Crnoj Gori. I za jednu i za drugu isporuku, plaća se po 70 eura. Neće ujedno to da urade. Ili za pet kamiona na lageru armature, koja ima da je uredno ispitana u Srbiji – 350 eura za jednu isporuku. Ispitivanje – jedan minut."

Iako njegov Centar za eko-toksikološka ispitivanja ne trpi, već naprotiv, ubira značajne prihode, Tomislav Andjelić tvrdi da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine uputilo precizna uputstva carini:

"Ja pouzdano znam da su oni Carini upućivali dopise više puta sa opisom - kako taj posao mora da teče. Malo je Carina u čitavom ovom sistemu neorganizovana. To je samo neki nesporazum i ministarstva."

Cijenu će, svakako, plaćati uvoznici i potrošači – dok se drugačije ne odluči. "Usaglašavanje je u toku", kaže šef bjelopoljske carine Veselin Drobnjak koji ističe da je u interesu svih da se problem što prije riješi:

"Zašto je ovih dana problem, vjerovatno je jedno vrijeme adaptacije samih službenika koji rade ovaj posao i primjena propisa... Ja sam lično sugerisao da ovdje mora doći do odredjenih usaglašavanja i pojednostavljenja ove procedure. Vjerujem da će Uprava carina ubrzo naći rješenje za ove probleme koji su u praksi evidentni."
XS
SM
MD
LG