Dostupni linkovi

Prenos nadležnosti koje nemaju elemente suverenosti


Portparol UNMIKa, Dzef Bili kaze da se odluka o prenosu nadleznosti moze ocekivati narednih dana:

“Razgovori su u toku, ali jos uvek nije doneta odluka. Medjutim treba naglasiti da nadleznosti koje imaju elemente suverenosti nece biti prenete na kosovske vlasti”, kaze Dzef Bili.

Pravosudje, unutrasnja i spoljna politika i bezbednost, ostaju rezervisana vlast UNMIKa. Zvanicnici vlade Kosova kazu da postoji potpuna saglasnost sa stavom Kontakt grupe da je neophodno preneti nadleznosti koje ne znace drzavnost. Portparol Vlade Kosova, Mimoza Kusari kaze ce se takva ovlascenja prenositi sve dok se ne resi pitanje konacnog statusa Kosova. Kusari istice da za sada postoji saglasnost sa UNMIKom da se osnuje Ministarstvo za energetiku i Ministarstvo za povratak i zajednice.

Portparol vlade kaze da je premijer Bajram Redzepi zatrazio da se osnuju i ostala ministarstva:

“Ubuduce se moze razgovarati i o osnivanju ministarstva unutrasnjih poslova ili pravosudja, ali tako da nece ulaziti u kompetencije UNMIKa. To bi trebalo da koordinise nas rad i omoguci efikasnije postovanje zakona”, kaze Kusari i istice da su u toku razgovori o formiranju ostalih ministarstava. Prema recima Mimoze Kusari osnivanje dogovorenih ministarstava moze se ocekivati tokom mandata nove vlade, koja ce se formirati posle parlamentarnih izbora 23. oktobra.

U medjuvremenu UNMIK je odbacio izmene Ustavnog okvira koje je usvojila skupstina Kosova. Ocenjeno je da samo sef UNMIKa ima izvrsnu vlast da na takav nacin izvrsi prenos kompetencija:

“Skupstina je razmotrila izmene Ustavnog okvira, sto nije u njenoj nadleznosti, tako da bilo kakve pojedinacne amandmane UNMIK nece uzimati u obzir”, kaze Dzef Bili.

Administracija Unmika odbacuje donosenje jednostranih odluka i istice da je potrebno formirati zajednicku radnu grupu kosovskih vlasti i medjunarodne zajednice, koja bi razmatrala izmene Ustavnog okvira.
XS
SM
MD
LG