Dostupni linkovi

Mihajlo Hrastov treći put u sudnici


Novoj sudskoj postavi, kojoj predsjedava sudac Marijan Janjac, optuženi Hrastov jutros je ponovio da se ne osjeća krivim. Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, doktor Žarko Puhovski, podsjeća zbog čega je slučaj Hrvastov i suđenje za zločin na Koranskom mostu posebno važno:

„Ono je važno prije svega zato što je to bilo prvo i do 2000. godine jedino suđenje na kojemu je ikada do tada čovjek koji je bio na hrvatskoj strani u ratu, okrivljen za ratne zločine.“

Odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske da se suđenje za zločin na Koranskom mostu ponovi, kao i suđenje za ratne zločine počinjene u splitskoj luci „Lora“, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, doktor Petar Novoselec, ocjenjuje vrlo pozitivnim trendom u hrvatskom sudstvu:

„Ja mislim da je Vrhovni sud nekim svojim odlukama stavio do znanja sudcima nižih sudova da moraju poštivati pravo.“

No, najnovije suđenje u Karlovcu, barem prema ocjeni predstavnika Građanskog odbora za ljudska prava, nije pružalo dovoljno argumenata za veći optimizam. Naime, započelo je poprilično neozbiljno, uz sudčeve riječi kako „optužnicu protiv Marijana Hrastova ne treba ni čitati, jer svi znamo o čemu se radi“, pa je pročitana tek na inzistiranje odvjednika Luke Šuška. Šušak je odvjednik Svetozara Šarca, jednog od dvojice ranjenih i preživjelih na Koranskom mostu, čije svjedočenje se očekuje u srijedu. Branitelji optuženog Hrastova u jednom su trenutku demonstrativno napustili sudnicu, jer je odvjetnik Šušak zatražio da se nad nekadašnjim rezervistom JNA, Svetozarom Šarcem, obavi novo medicinsko i balističko vještačenje ili uvaže njegovi slovenski medicinski dokumenti, umjesto onih koje je obavio vještak iz iste Policijske uprave u kojoj je radio i optuženi Hrastov. Sudsko vijeće je odbilo takav zahtjev.

Predsjednica Građanskog odbora za ljudska prava u Karlovcu, Jelka Glumičić, ističe kako se – barem nakon prvog dana ponovljenog suđenja za ratni zločin na Koranskom mostu – ne može oteti dojmu:

„Proteklo je kao repriza prvog i drugog suđenja na neki način.“
XS
SM
MD
LG