Dostupni linkovi

Brisel upozorava Beograd na stanje u Vojvodini


Reagujući na odluke Evropskog parlamenta koje imaju za cilj sprečavanje incidenata protiv manjina u Vojvodini, ministar za ljudska i manjinska prava u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora Rasim Ljajić, posebno se osvrnuo na deo koji se tiče upućivanja posebne misije koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje u Pokrajini.

“Mislim da se ovim pravi vrlo loša atmosfera gde se političke prilike na ovaj način mogu radikalizovati, da će neko iskoristiti u zemlji da pokaže svu neprincipijelnost međunarodne zajednice prema Srbiji i Crnoj Gori. Ja ću kao ministar uputiti poziv svim međunarodnim zvaničnicima da mogu da dođu u Srbiju i Crnu Goru, da možemo da idemo u Vojvodinu, u svako mesto u Vojvodini, da o svim problemima otvoreno razgovaramo. Dimenzije tih problema nisu ni izdaleka takve kakvim se u javnosti predstavljaju.”

Slično reaguje i Dejan Mikavica, predsednik Demokratske stranke Srbije za Vojvodinu. On kaže da odluke Evropskog parlamenta ne doprinose u pravoj meri smirivanju međuetničkih napetosti, jer kako kaže, ugrožavaju poverenje u institucije vlasti Srbije.

“Po mom mišljenju trebalo je stvari ostaviti u onom nivou koji se tiče ingerencija države Republike Srbije, jer su zvaničnici predstavnika državne vlasti u Srbiji pokazali i da su voljni, da su sposobni i da su rešeni da se sa ovim problemima uhvate u koštac. Smatram u tom smislu primerenijim da je njima došla podrška od strane evropskih institucija, konkretnija i jasnija da se sa ovim problemom izađe na kraj, nego da se stvara bilo kakva vrsta neutralnog tela jer smo sa tim nekakvim neutralnim telima bar ovde na Balkanu imali dosta loših iskustava i ta loša iskustva u našoj političkoj javnosti na neki način stvaraju jednu vrstu nepoverenja.”

S druge strane, predstavnici stranaka vojvođanskih Mađara ne kriju zadovoljstvo zbog odluke Evropskog parlamenta. Jožef Kasa, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara:

“Nema šta da komentarišem, to je odluka Evropskog parlamenta. Oni će doći i videti situaciju i podneti izveštaj. U celosti pozdravljam i očekujem takvu delegaciju.”

Pal Šandor, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara:

“Ako gledamo suštinu odluke, ja mislim da je ona dobra, da je ona primenjena, i da je dobro to što su međunarodni faktori definitori
za one nemile stvari koje su se događali u Vojvodini, ali me zabrinjava jedna jedina stvar što tu nema nikakvih rokova.”

Predstavnik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton kaže da vrlo brza reakcija parlamenta ukazuje na to da će Evropska unija pitanje manjina ozbiljnije uzeti u obzir. Agošton je takođe pozdravio i najavu premijera Srbije Vojislava Koštunice o formiranju nacionalnog saveta za prava manjina.

“Što se nas tiče, Mađara u Vojvodini, mislim da nam ostaje to što smo i do sada radili, znači moramo izveštavati o svim ovakvim slučajevima i jednostavno očekujemo poboljšanje samim tim što vidimo da je i gospodin Koštunica na sednici Vlade najavio savet koji bi bio nadležan za ukupan položaj manjina u Srbiji.”
XS
SM
MD
LG