Dostupni linkovi

Nova pauza u Miloševićevom procesu


Nakon nedavne odluke da se nekadašnjem srbijanskom i jugoslovenskom predsjedniku nametnu službeni branioci, proces se suočio sa novim teškoćama. Britanski advokat, Steven Kay, kojeg su članovi Sudskog vijeća odredili za službenog branioca, izveo je dosad samo tri svjedoka odbrane, a juče je saopštio da nema pripremljenog nijednog novog. Upozoravajući da bez aktivne saradnje optuženog nije u stanju spremati adekvatnu odbranu, na današnjoj raspravi Key je predložio sucima da Miloševiću dozvole da svakog svjedoka prvi sam ispita. Ovaj prijedlog je odbijen.

Kay je kazao da se Milošević potpuno isključio iz procesa, protestirajući zbog nametanja branilaca, te da veliki dio ranije najavljenih svjedoka odbrane odbija da se pojavi pred Tribunalom u ovim novim okolnostima. Čak 20 od 48 svjedoka sa prve liste odbilo je da dođe u Haag: "Samo dva svjedoka sa kojima smo kontaktirali su pristali da svjedoče, a odgovor jednog očekujemo. Znamo i da drugi svjedoci u grupama saopštavaju da ne žele da svjedoče zbog nametanja branioca. To je značajan problem za brzo i pravično sprovodjenje sudjenja. Jasno je da oni žele da ih ispituje Milošević, to je i njegova želja, a i mi se slažemo s tim", kazao je Kay.

Članovi Sudskog vijeća podsjetili su da je Miloševiću ostavljena mogućnost da sam imenuje svog advokata, kao i da ispituje svjedoke poslije branioca, ali da on to pravo odbija da koristi. "Ako se optuženom pruži svaka mogućnost da se brani i učestvuje u procesu, a on to odbije, pravičnost sudjenja ne može se dovoditi u pitanje", rekao je britanski sudac Iain Bonnomy.

Sudac O-gon Kwon naglasio je da je iz izvještaja ljekara "jasno da bi dozvoliti Miloševiću da se i dalje brani sam bilo isto kao dozvoliti mu da se se ubije, a to ne smijemo dozvoliti".

Suci su Kayu sugerirali da može zatražiti da svjedoci budu obavezani na iskaz sudskim nalogom – subpoenom, te su na kraju današnje rasprave odlučili da mu odobre dodatno vrijeme od mjesec dana za pripremu odbrane.
XS
SM
MD
LG