Dostupni linkovi

Vujaklijin rečnik za premijera


“Da je, čini mi se, rezultat s jedne strane pritiska, to jest inicijative koju vodi mađarska diplomacija u različitim evropskim forumima pokrećući pitanje zaštite ljudskih prava za građane mađarske nacionalnosti, a sa druge strane ogroman je politički podsticaj sigurno jesu predstojeći izbori da je ovo dobar povod da se demonstrira spremnost da se problemi unutar počnu rešavati. ”

Republička vlada je jasno pokazala da itekako vodi brigu o ovom problemu a posebno je značajno što je data prava ocena i kvalifikacija tih događaja, komentariše predsednik novosadske organizacije Demokratske stranke Srbije Dejan Mikavica.

“A nikako da se zlonamernim interpretacijama ovih dešavanja, stvari dodatno pogoršavaju. To se odnosi pre svega na stranke koje su do sada, stranka Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koji su određenu, rekao bih neodgovornu podršku Demokratske stranke, stvorili u poslednje dve do tri godine atmosferu prilične netrpeljivosti, pogoršavajući upravo situaciju međunacionalnu na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine.”

Sam premijer definisao je tokom posete da je nastojao da se utvrdi prava mera tih incidenata i potom zaključio:

”Radi se o slučajevima, bolje bi bilo da ih nema, a ne radi se o pojavi. Njih, ma šta mislili, nema tako mnogo. Počinioci su poznati, sve mere su preduzete da oni budu primereno kažnjeni, i to je jednostavno utisak koji ja nosim.”

Ljudi koji žive u Vojvodini Koštuničinom posetom nisu dobili ništa, mišljenje je Pavela Domonjija, šefa novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava.

“On naime u Vojvodinu dolazi u septembru, a podsetiću da su incidenti u Vojvodini započeli krajem decembra prošle godine. Druga stvar koju smo dobili, to je potvrda da će se nastaviti sa ignorantskom politikom, sa politikom koja minimizira nasilje nad pripadnicima nacionalnih manjina. Podsetiću da je samo Koštuničin stranački kolega, aktuelni ministar policije, u izveštaju koji je uputio Predragu Markoviću, predsedniku Skupštine, naveo da je u Vojvodini od 1. januara do 31. maja ove godine zabeleženo 294 etnička incidenta. To nisu, dakle, izolovane pojave, nego je to društvena tendencija i pojava koja mora da zabrine.”

Veliki je uspeh Saveza vojvođanskih Mađara da je primorao državno rukovodstvo da se bavi ovim problemom, ocena je predsednika te stranke Jožefa Kase.

“Ja svakako očekujem od premijera da se istinski založi za mirno rešavanje ovih problema, jer atrociteta prema manjini je bilo svugde, ne samo prema Mađarima nego u Vojvodini, u Srbiji, i sa tim problemom treba ozbiljno država da se bavi.”

Sam premijer je, međutim, u Subotici kazao:

“Iskorišćena reč atrocitet. Te reči nema u srpskom jeziku, ona na nekoliko stranih jezika znači zločini, nedela, zverstva, masakri. Ko tu reč upotrebljava izgovara neistinu i tom neistinom nepotrebno štetno dovodi do napetosti u međunacionalnim odnosima i raspiruje nacionalnu mržnju i isključivost.”

Lider SVM naknadno na to uzvraća:

“U Vujaklijinom tumačenju stranih reči veoma lepo je opisano šta znači atrocitet, tako da gospodin premijer treba da pročita Vujaklijin rečnik pa onda da se izjašnjava ko govori istinu ili ko ne.”

Problem je što se više govorilo o interpretacijama i kvalifikacijama incidenata, zapaža Tomislav Žigmanov.

“Ali ono što je izostalo to je jasnije kazivanje a što je bilo za očekivati, jasniji stav o tome kako će se problemi koji su, dakle, evidentni, kojim će se načinima, mehanizmima i dinamikom početi prevazilaziti.”

Kada ima mnogo pojedinačnih slučajeva onda je to pojava, komentariše Jožef Kasa, a Pavel Domonji stavu premijera da rešenje ne može biti u internacionalizaciji problema, suprotstavlja sledeće upozorenje:

“Ako se Mađarima, a oni su najjača, najbolje organizovana manjina, sa jakom kulturnom i političkom elitom, slomi kičma u Vojvodini, a to je upravo ovo što se sada događa u Vojvodini, ostale manjine mogu odmah sutradan da se prekrste i da svom prezimenu dodaju još dva slova ić. Treća stvar zbog koje je važna internacionalizacija jeste ovo što sam ja juče čuo u Beogradu na konferenciji za štampu o uticaju lokalne samouprave u rešavanju međuetničkih odnosa. Naime, Centar za civilno društvo iz Zrenjanina je izvršio jedno istraživanje i njihovi anketari su tokom boravka u Temerinu zabeležili sledeće odgovore: Srbi su tvrdili da se Mađari naoružavaju, Mađari su govorili da se Srbi u Temerinu naoružavaju. Ja ne znam šta je od toga istina, to bi neke nadležne službe trebalo da provere. Ali ukoliko je to tačno, moram vam reći da je to veoma zabrinjavajuće.”
XS
SM
MD
LG