Dostupni linkovi

Beslan povod novih tenzija na jugu Rusije


Srditi sto su navodno u grupi od 32 otmicara bili i Ingusi, mnogi Osetijci traze osvetu i prijete odmazdom za svoju nastradalu djecu iako je jos nejasno da li su jedino otmicari krivi za tragicni bilans opsade lokalne skole u Beslanu. Dopisnik Radija Slobodna Evropa Aslanbek Dadajev boravio je u ovom gradu povodom krize i potom posjetio susjednu Ingusetiju. On procjenjuje da je napetost izmedju dvije etnicke grupe velika sto potvrdjuje i incident u selu Kartsa u Sjevernom Osetiji, naseljenom vecinskim inguskim stanovnistvom

“Pocetkom sedmice grupa Osetijaca je pokusala da udje u selo kako bi ubijala ili bog zna s kojim drugim ciljem. Lokalna policija je uspjela da ih smiri. Gomila je rasturena i lokalnom inguskom zivlju je receno da ih niko nece dirati. Vlasti cine sve da sprijece ovakve incidente, ali ljudi ocajnicki zele osvetu pa postoji opasnost izbijanja novih sukoba.”

Korijeni ingusko –osetijskog neprijateljstva sezu do zavrsnice II Svjetskog rata kada je Staljin naredio da se stanovnistvo Cecensko-ingusetijske republike deportuje u Srednju Aziju zbog saradnje sa nacistima. Izgnanici su mogli da se vrate kucama sredinom proslog vijeka, ali su mnogi otkrili da su izgubili imovinu zbog odluke sovjetskih vlasti da rasformiraju Ingusko-cecensku republiku, a okrug Prigorodni sa dominantnim inguskim zivljem pripoje susjednoj Sjevernoj Osetiji. Cecensko-Inguska republika je ponovo uspostavljena 1957. godine,ali su okrug Prigorodni i podrucje Vladikavkaza ostali pod kontrolom Osetijaca. Raspadom SSSR-a ingusko stanovnistvo je obnovilo zahtjeve da im Osetijci vrate zemlju i kuce prigrabljene tokom rata. Tenzije su kulminirale kratkotrajnim ratom izmedju dvije etnicke zajednice. Broj zrtava je kako se procjenjuje bio izmedju 250 i nekoliko hiljada prije nego sto ce intervenisati ruske trupe u zimu 1992 godine. Ni 12 godina kasnije ratne rane nisu zarasle i kriza talaca u Beslanu moze biti uvod u nova neprijateljstva.

Pavel Bajev strucnjak za podrucje Kavkaza u Instituu za mir u Oslu upozorava da su nuzni hitni potezi regionalnih i federalnih vlasti . U protivnom oko 30 hiljada Ingusa koji su se u proteklih desetak godina vratili kucama u Sjevernoj Osetiji mogli bi biti zrtve novih okrsaja.

“Postoji znacajna inguska populacija u okrugu Prigorodni. Neki od njih vratili su se kucama uz zvanicnu podrsku, neki i bez toga. Oni su najranjiviji i najbespomocniji i najvjerovatnije zrtve gnjeva koji raste medju Osetijcima. Zato mislim da su urgentne mjere na sprecavanju nasilja u Sjevernoj osetiji neophodne. Zatvaranje granice sa Ingusetijom nije dovoljno. Na obodima Vladikavkaza za Inguse postoji najveca opasnost.”

Bajev kaze kako strahuje da osetijski policajci rasporedjeni na kriznim tackama ne samo da nisu u stanju da sprijece medjuetnicke sukobe vec se mogu svrstati uz sunarodnike u slucaju najgoreg. Ruski zvanicnici tvrde da je kriza u Beslanu dio medjunarodnog terora i da su medju otmicarima bili Ceceni, Uzbeci i Arapi. Zitelji Sjeverne Osetije medjutim svu srdzbu usmjeravaju na susjede Inguse jer su uspomene na sukobe prije 12 godina jos zive.

“Ovo je posljedica cinjenice da se stvari nakon rata 1992. nisu sasvim smirile. Ingusi su komsije Osetijaca. Za Osetijce pak Ceceni su samo komsijine komsije. Vladikavkaz je na puskomet od okruga Prigorodni i veoma blizu Belsanu. Za Osetijce Ingusi su neposrednija opasnost jer su sa njima u neposrednom kontaktu.”

Dopisnik naseg radija Dadajev smatra da opsesija Sjevernoosetijaca ulogom Ingusa u tragediji Beslana proizilazi iz dogadjaja 1992. godine. On napominje da i cecenske izbjeglice koje zive u Vladikavkazu osjecaju posljedice beslanske katastrofe.

“Razgovarao sam sa Cecenkom koja tamo zivi i cija cerka studira medicinu u Vladikavkazu. Ispricala mi je kako dojucerasnje kolege Osetijci gledaju sa nepovjerenjem na njenu kcerOdbijaju da je pozdrave i da razgovaraju. Nije mogla da to izdrzi i vratila se kuci. Profesori su joj savjetovali da radi licne bezbjednosti privremeno napusti Sjevernu osetiju i ode u Ceceniju ili Ingusetiju.”

Ruski lideri traze od stanovnistva Sjeverne Osetije da sprijece da se tragedija Beslana pretvori u sukob. Moskva odbija vezu izmedju ovog traumaticnog iskustva i rata u Ceceniji naglasavajuci da su taroristi zeljeli da posiju medjuetn ickumrznju na Sjevernom Kakvazu. Ovakvo tumacenje moze znaciti dolivanje ulja na vatru smatraju analiticari . Ruske vlasti panice kaze Bajev , strcunjak Instituta za mir u Oslu. U Moskvi ne znaju kakve su posljedice krize u Beslanu niti znaju gdje ce se one osjetiti najprije, procjenjuje ovaj ekspert. U medjuvreemnu je ruski drzavni tuzilac general Vladimir Ustinov saopstio dosadasnji bilans opsade skole u beslanu:

“Prema nasim podacima oteto je vise od 1200 osoba. 727 je na lijecenju. Utvrdjeno je da je 326 ubijeno, od cega je identifikovano 210 zrtava”
XS
SM
MD
LG