Dostupni linkovi

HAG


U nastavku procesa protiv Slobodana Milosevica u Haskom tribunalu danas bi se kao prvi svjedok odbrane, trebala pojaviti Smilja Avramov, penzionisani profesor medjunarodnog prava iz Beograda.
Glavno ispitivanje Avramove, vodice britanski advokat Stiven Kej, koji je odlukom sudskog vijeca Milosevicu nametnut kao branioc. Bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije odbio je juce da razgovara sa Kejom.
Sudsko vijeće ostavilo je Miloševiću mogućnost da zatraži da i on ispituje svjedoke, ali poslije branioca.

HAG/BEOGRAD
Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije i Crne gore za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić razgovarace danas u Hagu sa predsjednikom Teodorom Meronom i glavnim tužiocem Karlom del Ponte.
Ljajić je najavio da ce tema razgovora biti unapređenje saradnje Tribunala i SiCG.
Prema njegovim riječima, Hag od Srbije i Crne Gore ocekuje izručenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića, poslije čega bi postojala realna mogućnost da ostali slučajevi budu procesuirani pred domaćim sudovima.

MOSKVA
Ruska drzavna televizija prikazala je video snimak na kojem je kako se tvrdi, prezivjeli otmicar, izjavio da je akciju u Beslanu naredio Aslan Mashadov i Samil Basajev. On je takodje potvrdio da su u grupi otmicara bili Uzbekistanci, Arapi, i nekoliko Cecena.
“Cilj akcije bilo je podsticanje rata po cijelom Kavkazu", rekla je osoba koju je ruska drzavna televizija predstavila kao prezivjelog otmicara.
Lideri ceceniskih separatisa Mashadov i Basajev negirali su ranije bilo kakvu umjesanost u atentat.
XS
SM
MD
LG