Dostupni linkovi

Odgovornost je na srpskoj strani


“Moja poseta posvećena je položaju vojvođanskih Mađara, a saznanja iz razgovora sa predstavnicima političke elite Mađara u Vojvodini kao i sa više žrtava nedavnih međunarodnih incidenata biće uključena u našu inicijativu koju ćemo pokrenuti u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a sve je povodom učestalih incidenata protiv Mađara u Vojvodini poslednjih meseci”, kazao je Žolt Nemet, predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske.

“Ne treba pogrešno tumačiti korake koje je preduzela mađarska diplomatija. Oni su preduzeti radi pravog rešavanja situacij i naročito iznošenja tih problema pred međunarodne organizacije, a rešavanje tih problema na taj način danas je prihvatljivo svuda u svetu.”

Izražavajući zabrinutost Mađarske zbog serije incidenata u kojima su napadani Mađati, Nemet je rekao da veću zabrinutost od toga izazivaju samo politička krivotvorenja tih slučajeva, ocenjujući da incidenti ne mogu biti slučajni, kao ni to da za sada ima samo žrtava nastraja a ne i sankcionisanih počinilaca.

“Očekujem od srpske države da sve ove incidente pokuša da reši na pravi način. Znamo da se ti problemi mogu rešiti i da Srbija može rešiti ove probleme, a mi smo tu da ponudimo našu pomoć u njihovom rešavanju. Odgovornost je na srpskoj strani, prvenstveno u pravosuđu i u državnim organima Srbije.”

Na naše pitanje da li će o ovoj temi razgovarati i sa državnim funkcionerima Srbije, Nemet je odgovorio da očekuje da ga u sredu primi Predrag Marković, predsednik Skupštine Srbije.
XS
SM
MD
LG