Dostupni linkovi

Podeljeno mišljenje kosovskih Srba o izlasku na izbore


Predstavnici kosovskih Srba imaju razlicita misljenja povodom poslednje poziva Kontakt grupe da zvanicni Beograd bez preduslova podrzi i ohrabri Srbe da ucestvuju na parlamentarnim izborima. I dok clan Predsednistva Skupstine Kosova Oliver Ivanovic smatra kako se konacan stav oko ovog izuzetno znacajnog pitanje ne sme odugovlaciti u nedogled dotle poslanik Koalicije Povratak u Skupstini Kosova rada Trajkovic smatra kako vlada srbije ne treba nikako popustiti pritiscima i pozivima medjunarodne zajednice.

Ivanovic ocekuje kako ce se konacan stav povodom ovog pitanja znati nakon sastanka Kontakt grupe 31 avgusta.

“Ocekujemo da ce posle sastanka Kontakt grupe u Beogradu , to je citava jedna turneja, situacija biti mnogo jasnija i mocicemo da imamo konacan stav ili ucestvujemo konacno ili odustajemo. Najgora solucija je da se to razvuce jos jedno mesec dana i da cekamo poslednji momenat. Ja licno nisam spreman na takvo cekanje “, kaze Ivanovic.

Sve predloge medjunarodne zajednice treba sa puno ozbiljnosti i izuzetno odgovorno razmotriti kaze Rada Trajkovic i dodaje kako je i ovaj poziv Beogradu da donese odluku o izlasku Srba na izbore upucen na krivu adresu, jer, prema njenim recima, prvo treba definisati gde je problem neizlaska Srba na izbore: “Srbi ne izlaze na izbore zbog toga nemaju uslova za to , zato sto ja , kao covek koji je apsolutno opredeljen za institucionalni rad, ne zeli da ucestvuje u institucijama kroz koje ne moze da ostvari bas nista za sopstvene birace. Mislim da medjunarodna zajednica ne sme i ne treba vise da zamenjuje teze. Razlozi za neizlazak Srba na izbore prosto se ne nalaze u Beogradu , nalaze se u onome sto je fakticko stanje na prostoru Kosova i Metohije”.

Prema gospodji Trajkovic, ukoliko vlada Srbije popusti pred medjunarodnim zahtevima i pritiscima: “Ona svakako nece dugo ostati srpska vlada jer prosto i njena buducnost je vezana za sto je politicki plan i program za resavanje prostora Kosova i Metohije”

Ona smatra da su najznacajniji uslovi za izlazak Srba na izbore: “Odrziva bezbednost za srpsku zajednicu na prostoru Kosova i Metohije i nesto sto je dostupnost institucija i mmogucnost dakle da kroz institucije ostvarujemo svoja prava, a to je prije svega decentralizacija prostora Kosova i Metohije , ne decentralizacija vlasti, vec decentralizacija prostora Kosova i Metohije.”

Neizlazak Srba na izbore prema gospodinu Ivanovicu moze biti opasan scenario nezavisno od toga sto ni dosadasnje ucesce nije dalo neke konkretne rezultate: “Mislim da je vrlo opasan scenario u slucaju da Srbi ne izadju na izbore, ali isto tako mislim da dosadasnje ucesce nije dalo neke bas tako velike rezultate, tako da mislima da objektivno postoji podeljeno misljenje medju kosovskim Srbima , ali se to jednostavno mora prelomiti”.
XS
SM
MD
LG