Dostupni linkovi

Pobunjenici u obruču


Irački ministar odbrane Hazim al Šalan pozvao je borce radikalnog šiitskog vodje Moktade al Sadra koji drže pod okupacijom svetilište imama Alija u Nadžafu, da se predaju ili se tokom današnjeg dana suoče sa napadom u kojem će biti "potpuno zbrisani".

Postavljeni ultimatum najnovija je u nizu pretnji Sadrovoj Mehdi armiji, koju je uputila iračka prelazna vlada. Vojska lojalna Sadru poslednje tri sedmice bori se sa američkim marincima oko džamije imama Alija.

Očevici u Nadžafu naveli su da su se iračke snage danas prvi put u poslednjih nekoliko dana pridružile američkoj vojsci u tom gradu i nalaze se na 200 metara od svetilišta.

Ovo je potvrdio i dopsinik RSE iz Nadzafa Pejman Pejman, koji je javio da pobunjenici drze unutrasnji krug oko svetilišta sirok 400-500 metara, dok oko njih se rasporedjuju iračke i američke snage.

Irački ministar za zaštitu životne sredine Miškat Mumin izjavila je da je uspela da preživi samoubilački bombaški napad u južnom bagdadskom naselju Kadisea, u kojem su poginula četiri člana njenog obezbedjenja.

"Radila sam na slanju humanitarne pomoći u Nadžaf, a pre toga sam dostavljala vodu u Sadr siti. Služenje iračkom narodu nije zločin koji zaslužuje ovako nešto", rekla je Mumin agenciji Rojters.

Američke snage na mestu dogadjaja saopštile su da su 4 osobe poginule, izmedju 10 i 15 osoba ranjeno u eksploziji.

Kako navodi agencija AP pozivajući se na iračku policiju, u eksploziji bombe pored puta u Al Kadri u zapadnom delu iračke prestonice poginuo je jedan član obezbedjenja ministra obrazovanja Samija Mudafara, a dva službenika njegovog obezbedjenja su ranjena.

Jedan neimenovani zvaničnik policije rekao je da u trenutku eksplozije tuda prolazio konvoj vozila koji se uputio prema ministru obrazovanja. Mudafar nije ranjen u napadu, jer se nije nalazio u konvoju.

Policija je ranije saopštila da je ministar obrazovanja takodje preživeo bombaški napad.
XS
SM
MD
LG