Dostupni linkovi

Jadna je država koja zavisi od poreza na knjige


Uvođenje poreza na dodatnu vrijednost na knjigu u iznosu od 17 posto uništit će izdavačku djelatnost u BiH, a ova zemlja postat će država s najvećim porezom na knjigu, upozoravaju iz Udruženja izdavača i knjižara. Peticiju kojom se od Vijeća ministara traži da knjigu i izdavaštvo u cijelosti oslobodi plaćanja PDV-a potpisalo je hiljade pojedinaca i sve važnije kulturno-obrazovne institucije u zemlji, ističu u Udruženju.

Uvođenje PDV-a nanijet će ogromnu štetu ne samo knjizi i izdavaštvu nego i cjelokupnoj kulturi u BiH, kaže pisac i dugogodišnji urednik Čedo Kisić:

“Treba mnogo toga u oblasti knjige. BiH nema svoje enciklopedije, nema mnogo leksikona, nema mnogo knjiga koje su u svijetu objavljuju, značajnih u oblasti nauke, u oblasti literature. Mi smo u neku ruku još velika sirotinja u oblasti knjige.”

U izradi nacrta zakona o PDV-u, kojim se traži oporezivanje knjiga sa 17 posto, nisu ugrađena iskustva evropskih ali ni susjednih zemalja koje imaju nultu stopu poreza u ovoj djelatnosti. Akademik Tvrtko Kulenović:

“Od knjiga se niko neće obogatiti. Ali onaj ko misli da se malo ofajdi - i taj jako griješi. I država koja zavisi makar jedan posto od poreza na knjige je jadna država. Svi su argumenti u korist nule. Ja se duboko nadam da ovo neće proći. Bilo bi apsurdno da prođe, jer onda smo sami sebe uništili.”

U BiH se, uglavnom, ne plaćaju autorska prava i uvođenjem PDV-a izdavači će prestati plaćati piscima i tako male autorske honorare, ističe Ferida Duraković, dječiji pisac i član PEN centra BiH:

“Tako da su tu autori već u startu beskrajno poniženi. Kao autor mislim da će autori pasti još niže, da će biti prisiljeni da sami ne poštuju Zakon o autorskim pravima, koji su jedva čekali da dobiju, jer ih izdavači i država stavljaju u poziciju da prose i da, recimo, za jedno djelo koje stvaraju sedam, osam godina dobiju hiljadu ili dvije honorara - što je potpuno smiješno. Ali autori koji su pali na dno, sad će pod zemlju - zajedno s ovim PDV-om od 17 posto.”

Potpisivanje peticije kojom se traži oslobađanje plaćanja PDV-a na knjige bit će završeno tokom ovom sedmice. Peticija će potom, kao zvaničan zahtjev, biti upućena Vijeću ministara BiH i državnom parlamentu.
XS
SM
MD
LG