Dostupni linkovi

Sindikat prijeti generalnim štrajkom


“Poslodavci i Sinidkat treba da se zajednički izbore da država obezbijedi bolje uslove i privredni ambijent, da bi se uopšte imalo što raditi”, rekao je Ivan Mitrović, predsjednik crnogorske Unije poslodavaca, komentarišući žestoke proteste Sindikata protiv predloženih izmjena Zakona o radu koji je stupio na snagu prije nešto više od godinu dana, dodajući da je neophodno prvenstveno obezbijediti opstanak postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, a tek potom razgovarati o raspodjeli.

Mitrović je saglasan sa osnovnim prigovorom sindikata da je potrebno izmijeniti član 131 Zakona koji, pored Vlade i Sindikata, određuje trećeg socijalnog partnera.

“Predstavnici Barents grupe su predložili dosta izmjena sa kojima se nije složio sindikat. Mi smo predlagali baš ovo što je sindikat tražio: da se izmjeni član 131.”

Rukovodstvo sindikata je prije nekoliko dana upozorilo da će, ako budu bez javne rasprave usvojene bilo kakve izmjene i dopune postojećeg Zakona o radu, organizovati sve oblike sindikalne borbe, odnosno da će, ukoliko Ministarstvo rada i socijalnog staranja uputi Prijedlog izmjena i dopuna zakona Vladi koje je predložila Barents grupa, organizovati generalni štrajk svih zaposlenih za odbranu stečenih prava. U Sindikatu smatraju da prijedlozi Barents grupe ozbiljno ugrožavaju dostojanstvo zaposlenih i ograničavaju njihova prava, a potpredsjednik crnogorskog Sindikata Miodrag Pajović kaže: “Niti me interesuje Barents grupa, niti koga savjetuje, ni koga predstavlja”.

“Ako vlada Crne Gore izađe sa svojim prijedlozima mi ćemo onda reagovati na pravi način. Sve do tada i Barents grupa i sve grupe danas neformalne u Crnoj Gori za nas predstavljaju samo medijsko poređenje i ništa više od toga”.

Inače, osnovna primjedba Sindikata se odnosi na na promjenu trećeg socijalnog partnera koji bi sada, prema međunarodnim standardima, trebalo da bude Unija poslodavaca umjesto Privredne komore. Miodrag Pajović kaže da sindikat podržava svako riješenje kojim se određuje socijalni partner, ukoliko je ono regulisano zakonom, odnosno, ukoliko postoji neophodan legitimitet.

“Tražimo da socijalni partner bude ekskluzivni predstavnik poslodavaca u Crnoj Gori. Da bi postao ekskluzivni on mora da preuzme na sebe mogućnost da predstavlja 51 posto poslodavaca u Crnoj Gori. Sumnjam da će biti u stanju da uzmu 51 posto”.

Predsjednik Unije poslodavaca Ivan Mitrović tvrdi da se reprezentativnost i legitimitet Unije ne može dovoditi u pitanje.

“Preporuke Međunarodne organizacije rada je da je reprezentativna organizacija poslodavaca ona čije članstvo zapošljava od 30-50 posto radne snage i čiji članovi ostvaruju od 30-50 posto nacionalnog dohotka. Što se tiče Unije poslodavaca, zadovoljavamo sve te minimalne uslove za reprezentativnost”.

U Sindikatu tvrde da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu ne propisuju nikakva pravila ponašanja za poslodavce. Poslodavac može da primi i otpusti radnike prema sopstvenoj procjeni, a navodno se predlaže da se i socijalni status radnika i tehnoloških viškova svede na još niži nivo.
“Odbrana prava zaposlenih treba da pokaže pravu snagu Sindikata”, kaže Miodrag Pajović, potpredsjednik crnogorskog sinidkata.

“Prvenstveno bi mijenjali poglavlje o prestanku rada zaposlenih, gdje se daje ekskluzivno pravo poslodavcu, kada ima tehnološki višak, za manje od pet zaposlenih da ne treba da pravi programe, što znači da se ti ljudi nalaze u stravičnoj nemilosti”.

Ovdje se radi o sudaranju problema borbe za egzistenciju i borbe za preživljavanje velikog broja preduzeća, smatra Ivan Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca.

“Poslodavci traže da država preuzme tehnološke viškove i da brine o tim socijalnim slučajevima”.

Iz kancelarije Barents grupe ovim povodom niko nije želio da se oglasi, a u Ministarstvu rada i socijalnog staranja na mnoštvo telefonskih poziva niko nije odgovorio.
XS
SM
MD
LG