Dostupni linkovi

Počinje jubilarni deseti Sarajevo Film Festival


Prvi Sarajevo Film Festival u znak otpora agresiji održan je ratne 1995. godine u opkoljenom gradu. Veliki svjetski autori filma došli su tada u Sarajevo preko Igmana, noseći 40 kilograma teške filmske role na leđima. Deset godina kasnije, zahvaljujući Mirsadu Purivatri i njegovoj ekipi, Sarajevo Film Festival svrstava se među 10 najboljih u Evropi, a u regionu, po ocjeni stručnjaka iz ove oblasti, najprestižnija je smotra kinematografije. Karte su unaprijed rezervisane, a građani s nestrpljenjem očekuju početak:

“Zato sam se i vratio na vrijeme s odmora da bih mogao da pratim Sarajevo Film Festival. On je meni stvarno divan.”

“Obožavam dječiji program. Imam malog sina, s kojim svake godine, evo već pet godina uzastpce, svaki dan dolazim i, vjerujte, to su tako divni programi - i edukativnog sadržaja i zabavnog. Mislim, to je jedna fantastična manifestacija.”

“To je možda jedan od najvećih projekata u BiH. Potrudit ću se da pogledam barem jedan regionalni film i, vjerovatno, dokumentarni.”

“Namjeravam gledati ‘Farenhajt 9-11’ Majkla Mura i svakako novi film Pedra Almadovara ‘Loš odgoj’.”

Festival se otvara domaćim filmom Pjera Žalice ”Kod amidže Idriza”.
Za deseti rođendan Sarajevu Film Festivalu dodijeljen je i takmičarski certifikat. Pored Žalicinog, za nagradu najboljeg takmiči se još osam filmova iz regiona, najavljuje Purivatra:

“Što znači da će devet filmova bitu u utrci za najbolji film, da će žiri, na čelu s Majkl Lijom, odlučivati koji je to najbolji film. Borba, jedno pravo takmčenje za nagradu za najbolji igrani film, nagradu koja iznosi zaista respektabilnih 25 hiljada eura, specijalno priznanje žirija, vrijednost je 10 hiljada eura, te najbolja muška i ženska uloga.”

Purivatra, pored regionalnog programa, favorizuje i dokumentarni:

“Predvođeni sa ‘Farenhajt 9-11’ Majkla Mura, a da ćemo imati najbolje iz svijeta i iz regiona, dakle dokumentarne filomove, koji se bave vrlo zanimljivim temama.”

Dolazak u Sarajevo do sada je potvrdilo 600 gostiju, značajnih imena svjetske kinematografije:

“Imat ćemo Gaspar Noje-a. Gaspar Noje je, možda, u ovom trenutku naj, naj, najkontardiktorniji režiser ne Evrope nego svijeta. Dolazi Dušan Makavejev iz Beograda. Dolazi nam Džon Malkovič, Karol Buke, jedna od najvećih diva francuskog glumišta, Žerar Depradije, te pobjednica Berlinskog festivala, najbolja glumica Berlinskog festivala, kolumbijska glumica Moreno.”
XS
SM
MD
LG