Dostupni linkovi

Kontroverzna godina državnog tužioca


Komentarišući jednogodišnji učinak državnog tužioca Vesne Medenice, politički lider Liberalnog saveza Miodrag Živković kaže da se ne sjeća nijednog slučaja u kome je Medenica postupila kao nezavisni profesionalac. On, međutim, dodaje da takvo ponašanje državnog tužioca ne iznenađuje nikog u Liberalnom savezu.

''Dok god je ovaj režim na vlasti, koji na tako važno mjesto stavlja samo poslušne ljude, uvijek će tužilac biti taj koji će biti posljednja linija odbrane te kriminalne zone iz samog režima. Za očekivati je da se, dok god je ovaj režim, državni tužilac ne miješa u svoj posao, da bude onaj posljednji štit prema svim ljudima iz vrha države, pa i ostalih struktura Demokratske partije socijalista. Ne treba očekivati ništa spektakularno. Treba očekivati da kroz instituciju državnog tužioca najkrupniji kriminal, a najkrupniji kriminal se odvija u krugu državnog vrha i neposredno ispod njega, bude maksimalno zaštićen''.

Predsjednik Narodne stranke Dragan Šoć kaže da je državni tužilac Vesna Medenica u posljednjih godinu dana dokazala samo da se bitnije ne razlikuje od svog prethodnika i da nema namjeru da talasa. Medenica je, kaže Šoć, pala već na prvom ispitu kada joj je povjeren predmet S.Č., o kome se ni danas ne zna puna istina. Šoć smatra da, s obzirom da dosadašnje iskustvo, ne treba očekivati ništa spektakularno ni od krivičnih prijava koje je na adresu državnog tužioca uputila Grupa za promjene u vezi sa sumnjivom privatizacijom crnogorskih kapitalnih preduzeća.

''Razumije se da od ovih krivičnih prijava neće biti ništa i oni koji su ih podnijeli to su unaprijed znali. Na žalost, državni tužilac je u kontinuitetu potpunom ne miješanju u svoj posao''.

Grupa za promjene ima princip da nikoga ne osuđuje unaprijed, iako smo bili svjeni da aktuelna vlast na mjesto državnog tužioca neće postaviti osobu koja je spremna da se savjesno bori protiv deformacija crnogorskog društva, kaže za naš program predsjednik Savjeta Grupe za promjene Svetozar Jovićević. Nada da će državni tužilac Vesna Medenica ipak pokušati da radi svoj posao, kaže Jovićević, brzo je pala u vodu.

''Sve ono što se kasnije odigravalo i sa slučajem ''Jugopetrol''-a i ''Avale'' i sa nizom drugih slučajeva koji su je čekali na njenom stolu, da pomenem poznati slučaj odavno već: ''Montenegrobanke'', Elektroprivrede i čitav niz drugih slučajeva, afere ljekovima. Koliko ja znam, a trebalo bi da znam, bukvalno nijedan slučaj ona nije ni dotakla i po svoj prilici nema namjeru''.

Poslije svega u Grupi za promjene kažu da ne očekuju ništa u vezi sa krivičnim prijavama koje je ta nevladina organizacija podnijela Medenici protiv ljudi uključenih u sumnjivu privatizaciju KAP-a.

''Poslije svega naravno da ne očekujemo ništa. Razočarenje je prevršilo i najpesimističkija očekivanja i sve što bih mogao da toj gospođi savjetujem, najdobronamjernije, jeste da ona se ona što prije povuče sa te funkcije. Svoju sopstvenu poziciju bi na neki način olakšala''.

Jednogodišnjim učinkom državnog tužioca nijesu zadovoljni ni u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji koja je, podsjetimo, inicirala smjenu bivšeg državnog tužioca Božidara Vukčevića. Portparol SDP-a Branislav Radulović za naš radio kaže da ta stranka od Medenice očekuje konkretnije odgovore na čitav niz pitanja vezanih za privatizaciju u Crnoj Gori.

''Očekujem ubuduće da državni tužilac više odgovara na pitanja od Ski centra na dalje, gdje je više nego očito da je izvršen čitav niz radnji koje nijesu u skladu za zakonom''.

To je ono što očekujete ubuduće, a da li se u SDP-u sjećaju ijednog slučaja da je državni tužilac blagovremeno i efikasno reagovao?

''Državni tužilac do sada nije ni na jedno pitanje privatizacije odgovorila na bilo koji drugi način, osim da je sve u skladu sa zakonom. Na žalost, mi u SDP-u nemamo identičan stav sa državnim tužiocem, ali, naravno, naredni period će odgovoriti da li je u pravu državni tužilac ili javnost koja vrlo upozorava na određene probleme u pojedinim segmentima privatizacije''

Takav stav, međutim, ne nailazi na odobravanje većeg partnera, crnogorske vladajuće koalicije. U Demokratskoj partiji socijalista, kao i opozicione partije i dobar dio nevladinog sektora, optužuju da je potpuno instrumentalizovala Tužilaštvo, rad državnog tužioca Vesne Medenice ocjenjuju kao visoko profesionalan. Portparol DPS-a Predrag Sekulić.

''Gospođa Vesna Medenica u proteklih godinu dana se pokazala kao vrhunski profesionalac. To se odnosi na sve one stvari koje je do sad uradila, govori i o pospremanju tužilačke organizacije na neki način, a sa druge strane i kao profesionalac u onom smislu u kojem je učestvovala u svim predmetima u kojima je bilo potrebe da se učestvuje od strane države''

U namjeri da od državnog tužioca Vesne Medenice čujemo kako procjenjuje svoj jednogodišnji učinak pozvali smo njen kabinet, ali smo kao tokom cijele prethodne godine uspjeli da dođemo samo do njene sekretarice, koja je novinaru Radija ''Slobodna Evropa'' po ko zna koji put uzela lične podatke i broj telefona, na koji nas iz Tužilaštva nikada nijesu pozvali.

''Slobodna Evropa''. Važi. Rećiću joj. Čekajte! Telefon, kontakt. Vezano za šta?''
XS
SM
MD
LG