Dostupni linkovi

Usvojene preporuke o korišćenju novih državnih simbola


Preporukama Skupštine Srbije predviđena je upotreba dvoglavog belog orla sa štitom, krunom, četiri ocila i krunom Nemanjića kao grba Republike Srbije koji se koristi u dva nivoa kao veliki i mali grb. Preporučuje se da se zastava koristi kao narodna crveno-plavo-belo trobojka i kao državna trobojka sa malim grbom. Za himnu je preporučena svečana pesma “Bože pravde” Jovana Đorđevića na muziku Davorina Jenka. Iako postoji nekoliko vrerzija teksta ove pesme odlučeno je da republikanskom obliku države kakav ima Srbija najviše odgovara tekst u kojem se potencira narod umesto kralja.

“Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod.
Srbiju nam Bože brani moli ti se srpski rod”.

Ova pesma intonirana je na nedavnoj inauguraciji Borisa Tadića za predsednika Srbije. Međutim, preporuke o novim državnim simbolima nisu pravno obavezujuće jer Ustav predviđa dvotrećinsku većinu u parlamentu i potvrdu na referendumu za promenu državnih simbola. Ova odluka Skupštine Srbije je pravi test da vidimo da li će građani i institucije prihvatiti preporuku, kaže Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije.

“Kao što nije bila obavezna ni preporuka iz jula 1992. godine kada je skinut crveni pentagram sa zastave Republike Srbije, ali tada smo videli da ta preporuka uopšte nije prihvaćena. U velikoj nadi da će ova preporuka biti opšte prihvaćena i da odluka koju smo predložili neće izazvati bilo kakav razdor ili bilo kakvu vrstu neslaganja, mi smatramo da smo napravili jedan dobar gest.”

Nove državne simbole svojim glasovima nije podržala Socijalistička partija Srbije čiji su poslanici bili uzdržani prilikom glasanja. Žarko Obradović, visoki funkcioner SPS-a:

“Ima elemenata monarhije u simbolima koji su predloženi, i drugo, što je za nas neprihvatljivo, to je da pitanje himne i zastave treba da budu uređena kroz promenu Ustava Republike Srbije.”

U glasanju nisu učestvovali ni poslanici dve bošnjačke partije iz Sandžaka, Bajram Omeragić i Esad Džudžević, koji su izabrani na listi Demokratske stranke. Predsednik parlamenta Predrag Marković izrazio je pak zadovoljstvo što je parlament jednoglasno, jer nije bilo glasova protiv, usvojio Preporuku o korišćenju državnih simbola Srbije, ocenjujući da je time premošćen problem upotrebe simbola državne zajednice koja više ne postoji.
XS
SM
MD
LG