Dostupni linkovi

Studentima iz BiH Austrija ukinula besplatno školovanje


Austrijska ambasada potvrdila je danas da će bh. studenti u Austriji od zimskog semestra 2004/2005. godine biti obavezni plaćati školarinu, odnosno studijski doprinos, koji trenutno iznosi 750 eura po semestru. Naime, studenti iz BiH su posljednjih godina bili oslobođeni plaćanja po pravilu reciprociteta. Parlamentarci su u julu donijeli odluku o ukidanju ove povlastice, utvrdivši da u Austriji studira 2 300 studenata iz BiH, a iz Austrije u BiH samo tri studenta. Za većinu bh. studenata to bi značilo povratak kući:

“Ja sam Mina. Ja sam treća godina Građevinskog fakulteta u Gracu. Nismo u stanju, jednostavno, plaćati 750 eura po semestru. Svi od nas rade neke sitnije posliće da bi se izdržavali, jer mi trošimo od 800 do 1 000 maraka mjesečno, što je ogromna suma za naše roditelje da bi nam slali. Znači, u suštini trebamo da radimo čisto da bismo preživjeli tamo, tako da tih 750 eura ne dolazi u obzir da možemo sebi da priuštimo, mi bismo još da zaradimo, da platimo.”

“Zovem se Dina Šehić. Studiram međunarodno pravo u Beču. Smatram da apsolutno nije u redu, s obzirom da smo mi svi otišli tamo kada se školarina nije morala plaćati. Ja lično znam jako puno studenata koji su otišli tamo - tamo su otišli zato što se ne plaća školarina. E sada, ja sam sigurna da će se oko 70 posto studenata i vratiti, jer nisu u mogućnosti, pored već ionako skupog života tamo, da plaćaju tih 750 eura po semestru.”

“Zovem se Maja Marković. Studiram pravo u Gracu. S obzirom da i moja sestra gore studira, znači to je 3 000 maraka. Gdje su troškovi stanovanja, hrane i svega ostalog? I mislim da nije fer prema studentima koji već studiraju, jer mi nismo ni pristali pod tim uvjetima da se upišemo na ove fakultete.”

Budući da zakon o visokom obrazovanju BiH nije usvojen, studentima ne bi bili priznati ispiti koje su polagali u Austriji, a za studente na fakultetima kojih nema u BiH to bi značilo kretanje ispočetka.

“Ja sam Gabrijela Petrović. Studiram, u Beču na Glavnom sveučilištu anglistiku i amerikanistiku. Završila sam četvrti semestar. Za mene bi to značilo nekih 70 posto povratak kući, gdje bih onda morala sve ispočetka, ponovo započeti fakultet engleskog jezika i književnosti u Tuzli.”

“U BiH ne postoji odsjek međunarodnog prava. Što znači, kada bih se vratila ovamo, morala bih ispočetka početi studirati.”

Ministar civilnih poslova i komunikacija BiH, Safet Halilović, razgovarao je o rješavanju ovog problema sa predstavnicima austrijske diplomatije u BiH. Uredbom o studijskom doprinosu Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture Austrije, od januara 2004. godine, univerzitetima je data mogućnost da studentima iz centralnoevropskih i istočnoevropskih zemalja u tranziciji, ukuljučujući i BiH, na zahtjev vrate uplaćeni iznos studijskog doprinosa.Ova mogućnost je stvar autonomne odluke svakog pojedinačnog austrijskog univerziteta. Stoga je Halilović uputio dopis i univerzitetima pojedinačno:

“Mi imamo uvjeravanja nekih univerziteta, kao što je u Gracu Ekonomski fakultet ili u Beču itd., koji su spremni da vrate studentima ovu uplatu. Međutim, imamo isto tako nekih univerziteta, kao Medicinski fakultet u Insbruku, koji nije spreman, dakle, koji ostaje pri odluci o naplaćivanju. Mi ćemo kroz odgovarajuću komunikaciju nastojati da riješimo ovaj problem i moje uvjerenje je da će većina studenata, pogotvo onih koji su ranije započeli studij, biti u prilici da završe studij pod istim uvjetima pod kojim su i upisali.”

Kako kažu u austrijskoj ambasadi, predstavnici nekih austrijskih univerziteta u ovom periodu raspravljaju o mogućem refundiranju uplaćenih školarina, te razmatraju mogućnost potpisivanja sporazuma o partnerstvu, o čemu će blagovremeno obavijestiti svoje studente.
XS
SM
MD
LG