Dostupni linkovi

Zjapeća budžetska rupa - posledica nesaradnje sa Haškim tribunalom


Upozorenja analitičara uglavnom se baziraju na odsustvu međunarodnih donacija i značajnijih stranih ulaganja u srpsku privredu. Tako novinar nedeljnika “Vreme” Miša Brkić smatra da se ekonomske posledice nesaradnje sa Haškim tribunalom u Srbiji osećaju još od prošle godine od kada više nema stranih donacija. Brkić kaže da je julsko zahuktavanje inflacije vrsta pokazne vežbe Srbiji šta bi sve moglo da se dogodi ukoliko ona ne ispunjava međunarodne obaveze.

“Mislim da je proteklih šest meseci bila jedna vrsta pokazne vežbe šta zapravo međunarodna zajednica i međunarodne finansijske institucije mogu da učine jednoj zemlji ako ne ispunjava međunarodne obaveze. Ovog puta, dakle, prema Srbiji koja ne ispunjava preuzete međunarodne obaveze prema Haškom tribunalu. Dakle, evidentno je da u budžetu Srbije postoji jedna zjapeća rupa, ono što se zove budžetski deficit. Nepokrivena je, između ostalog, i zbog toga što ove godine ima manje donacija nego ranijih godina.”

Miša Brkić kaže da Srbije i Srbije i Crne Gore nema nigde na agendama donatorskih konferencija i podseća kako je to bilo do pre godinu dana.

“Ne treba zaboraviti da je Srbija baštinila negde oko milijardu i sedamsto miliona eura inostanih donacija. To nije mala pomoć. Veći deo tog novca se slivao u budžet Srbije i služio za održavanje makroekonomske stabilnosti.”

S druge strane, u Vladi Srbije odbacuju tvrdnje o zahuktaloj inflaciji. Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom:

“Ja ne delim mišljenje da se inflacija zahuktala iz prostog razloga što mislim da će ona biti ispod deset posto u ovoj godini. Znamo da je našim makroekonomskim programom za ovu godinu bilo predviđeno 8,5 posto. Znači možda će biti nešto više od 8,5 posto ali se nadam da će biti ispod deset posto.”

Kao razlog za povećanje inflacije ministar Bubalo pre svega navodi enorman rekordan skok cene nafte na svetskom tržištu, koji direktno utiče na rast cena u našoj zemlji. Kada su u pitanju strane investicije, Bubalo priznaje da je tu došlo do određenog zastoja, i to prvenstveno zbog problema krajem prošle godine.

“Parlamentarni izbori, itd, dok smo sada od konstituisanja Vlade, od onoga što je urađeno sa MMF, sa Londonskim i Pariskim klubom, i niz drugih stvari, pre svega pošto su sanirani određeni problemi sa Nemačkom, sa Italijom, za očekivati je ubrzani tok stranih direktnih investicija u drugom polugodištu ove godine, znači do kraja ove godine. Imali smo i određenih problema u tempu privatizacije zato što smo u tri-četiri meseca se više bavili ispitivanjem i preispitivanjem prethodne privatizacije nego što smo radili na privatizaciji.”

I taj deo je otklonjen, kaže Bubalo, najavljujući privatizaciju “punom parom, tako da će to sve uticati i na popunjenost u budžetu, odnosno na manju potrebu dizanja nekih cena kojima bi se punio budžet”. O ekonomskim posledicama nesaradnje sa Haškim tribunalom za naš program govori Milan Kovačević, ekonomski ekspert i konsultant za strana ulaganja.

“Svakako da mi trpimo vrlo veliku štetu zbog toga što ne sarađujemo sa Hagom, zato što u međuvremenu se odlaže vrijeme kada ćemo mi zaključiti sporazum o priključenju i saradnji sa Evropskom unijom, izostaju nam donacije, itd. Međutim, ne bih se složio da to ima direktne veze sa našom inflacijom.”

Kovačević kaže da se u svakoj zemlji veštom ekonomskom politikom može uskladiti količina novca, potrošnja i izbeći inflacija. I napominje da je to Srbija uspešno činila uzastopno tri godine.

“Ove godine se dogodilo da je donijet budžet koji je bio pretjerano veliki s jedne strane, s druge strane malo je komotno opušteno povećana dalja potrošnja i to su razlozi za nastajanje inflacije.”

A kad je u pitanju šteta zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, Kovačević kaže:

“Ona se može najbolje izmeriti time što mi prosto gubimo dugački period vremena kada ćemo preći na jedan siguran i stabilan privredni rast i povećanje životnog standarda stanovništva. Znači, prosto gubimo vreme koje bi se moglo upotrebiti za uobličavanje ekonomije i životnog standarda ljudi.”
XS
SM
MD
LG