Dostupni linkovi

Bogati će postati bogatiji, siromašni siromašniji


Krivične prijave protiv Filipa Vujanovića, nekadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore i još trojice bivših direktora: Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mihaila Banjevića, Fonda za razvoj Božidara Mihajlovića i Branimira Bojanića, direktora Zavoda za zapošljavanje, biće podnešene u toku današnjeg dana, potvrdio je Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene. Ova nevladina organizacija je prethodno već podnijela krivične prijave protiv bivšeg ministra privrede Vojina Đukanovića i Miroslava Ivaniševića, bivšeg ministra finansija.
Medojević naglašava da se prijave podnose protiv odgovornih lica u procesu sklapanja, po Kombinat aluminijuma štetnih komercijalnih ugovora, zatim ugovora o menadžmentu i ugovora o reprogramu dugova:

“Nadamo se da će državni tužilac mnogo ozbiljnije shvatiti svoju obavezu, nego što je to do sada radio, imajući u vidu da se radi o veoma ozbiljnim krivičnim djelima koja imaju i karakter organizovanog kriminala i da će sasvim ozbiljno krenuti u istragu vezanu za otkrivanje stvarnih činjenica i rasvijetljavanje svega onoga što se dešavalo '98.godine, a i ranije oko Kombinata aluminijuma.”

Danas je, kako je i najavljeno, raspisan i preliminarni tender za iskazivanje interesovanja za kupovinu najvećeg crnogorskog izvoznika podgoričkog Kombinata aluminijuma. Mihailo Banjević, predsjednik Borda direktora Kombinata, izražava zadovoljstvo zbog započete tenderske procedure koje, kako nam je sam rekao, nije pomućeno krivičnim prijavama:
“Već smo objasnili javnosti o čemu se radi, o čemu se radilo prije šest godina, te da su ugovori sa “Glenkor”-om bili izuzetno korisni za KAP. Prije šest godina isti autori su htjeli da ga poklone za jedan dinar, kako su govorili, a danas je on najznačajniji dio, odnosno, pedeset posto crnogorske privrede. Drugo, sve one odluke koje su donesene od ovih ljudi koji se krivično gone prethodno su verifikovane, odnosno odlučene u organima državnih Fondova i organima Kombinata aluminijuma.”

Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja je tenderom ponudila na prodaju nešto preko 65% akcijskog kapitala Kombinata koji godišnje proizvodi 120 hiljada tona aluminijuma i dvostuko više glinice. Zahtjevi za iskazivanje interesovanja moći će da budu dostavljeni do 13. septembra. Od strateškog investitora se zahtijevaju najmanje tri godine iskustva u proizvodnji primarnog aluminijuma i proizvodnju od najmanje 120 hiljada tona aluminijuma ili da ga prodaje za 165 miliona eura godišnje, dok se od finansijskog investitora zahtijeva i da upravlja fondovima vrijednim najmanje tristo miliona eura. Grupa za promjene upozorava da će ovakvom privatizacijom Kombinata Crna Gora postati kolonija, a njeno stanovništvo - građani drugog reda.

“Bogati će postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Što se tiče potencijalnih stranih investitora, oni će sasvim sigurno zaštititi svoje interese”, kaže Nebojša Medojević i dodaje: “Osim, ako se ne promijeni vlast. Kada dođe nova vlast, ako u njoj bude Grupa za promjene, sasvim sigurno će se pokrenuti čitav niz istraga, revizija, krivičnih postupaka i zbog toga je ta poruka inostranim investitorima da moraju da znaju da se iza ove transakcije krije čitav niz kršenja zakona i da oni preuzimaju veliki rizik da jednog dana budu ugrožene njihove investicije.”

“Ta gospoda bi malo kapitalizam, malo socijalizam”, kaže prvi čovijek Kombinata aluminijuma Mihajilo Banjević koji je, komentarišući najave Grupe za promjene o eventualnoj reviziji procesa privatizacije Kombinata, dodao da bi: “Oni htjeli da se privatizacija svih bitnijih preduzeća odvija kada oni dođu na vlast. To što Grupa za promjene najavljuje da, ako bude participirala u vlasti, da će izvršiti reviziju privatizacije Kombinata - to je njen problem, a ne Crne Gore. Tih prijetnji nam je od njihove strane na vrh glave.”
XS
SM
MD
LG