Dostupni linkovi

Velike ambicije ostvarene polovično


RSE
Na današnji dan, prije pet godina, u Sarajevu je ustanovljen Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Više od 30 šefova država, uključujući Evropsku uniju, SAD, te druge međunarodne i finansijske institucije, potpisali su ovaj politički ugovor, koji bi balkanskim zemljama trebao omogućiti integraciju u evroatlanske strukture i prelazak u privrede tržišnog tipa.

Takođe je dogovoreno da učesnici Pakta stabilnosti ne budu samo vlade zemalja članica, nego i nevladine organizacije i privatni sektor.
U zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova BiH, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Crne Gore danas ocjenjuju kako je kroz Pakt Stabilnosti ojačana regionalana saradnja, omogućen povratak izbjeglih i obnovljene osnove za ekonomski razvoj.

Sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH Fuad Šabeta o rezultatima dosadašnjeg rada Pakta kaže:
ŠABETA
Imajući u vidu način funkcionisanja Pakta, kroz tri radna stola, što je i osnovni način rada Pakta stabilnosti, sa specijalnim koordinatorom koga određuje Evropska unija, sigurno je da iz samih naziva radnih stolova je vidljivo da je jako puno toga u proteklih pet godina urađeno. Radni sto “Demokratizacija i ljudska prava” je prvi sto i vi znate da smo mi poslije toga postali i članica Vijeća Evrope. Sigurno, da nismo napravili puno na poštivanju ljudskih prava, to ne bi to bili danas. “Ekonomska obnova i saradnja i razvoj” je drugi radni sto i “Sigurnosna pitanja” su treći radni sto, gdje takođe ima jako puno napretka.
RSE
Inicijative Pakta stabilnosti u ekonomskom segmentu odnosile su se na nekoliko oblasti i zamišljene su, prije svega, na regionalnom nivou, pojašnjava bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Azra Hadžiahmetović:
HADŽIAHMETOVIĆ
Podsjetiću da se radi o liberalizaciji trgovine u regiji jugoistočne Evrope, stimulisanju, odnosno privlačenju investicija. Dakle, pored angažmana svake zemlje pojedinačno i regionalni pristup je bio u smislu kreiranja uslova za privlačenje grupnih investicija od regionalnog značaja. U liberalizaciji trgovine se najdalje odmaklo, gotovo sve zemlje u regiji potpisale su bilateralne trgovinske aranžmane o oslobađanju bilo kakvih opterećenja, sa prelaznim periodom. I u tom smislu je ta inicijativa gotovo realizirana. U postupku je realizacija inicijative o kreiranju jedinstvenog tržišta električne energije u regiji jugoistočne Evrope, a na žalost, najmanje se odmaklo u realiziranju inicijative za privlačenje investicija u regiju jugoistočne Evrope.
RSE
Savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH Stjepan Kljujić smatra da je ideja o Paktu stabilnosti, kroz koji bi se zemlje Balkana pripremile za ulazak u Evropu, dobro zamišljena, ali slabo provedena u djelo.
KLJUIĆ
Pošto je na cijelom ovom prostoru neiskrenost glavna osobina, ne samo naroda, nego i politika, svi su deklarativno prihvatili ideje Pakta stabilnosti. Međutim, kada je došlo do konkretne implementacije osnovnih načela ovog pakta, nismo uspjeli. Nismo uspjeli zbog toga što nema, prije svega, jednog odnosa antifašističkog prema onim zbivanjima koja su se dogodila početkom devedesetih godina. Nema iskrenosti u suradnji sa Hagom. Zapad nastoji da cijelu regiju primi u Evropu u paketu, međutim, na žalost, i oni će se uvjeriti da to mogu učiniti samo selektivno. Dakle, Pakt stabilnosti ostaje kao jedini izlaz za cijeli ovaj prostor, ali njegova implementacija će ići sporije, nego što su to prije pet godina predviđali i najveći pesimisti.
RSE
Pakt Stabilnosti pomogao je, međutim, da se pokrenu neophodni procesi izgradnje državnih institucija u BiH, mišljenja je nekadašnji član parlamentarne delegacije BiH pri Vijeću Evrope, Emina Zaćiragić:
ZAĆIRAGIĆ
Mislim da je to nekakav prelazni put i proces koji je pokrenuo neke stvari u Bosni i Hercegovini i ide ka pravcu integracija u Evropsku uniju. To je, u svakom slučaju, izgradnja institucija Bosne i Hercegovine. Po Ustavu, institucije su bile strogo ograničene i imale su strogo ograničene nadležnosti. Sada se postepeno konstituišu pojedine oblasti na nivou Bosne i Hercegovine, koje su neophodne, kao Ministarstvo odbrane i neke druge institucije. Povećan je broj ministarstava i mnogo se doprinijelo da se na nivou Bosne i Hercegovine uspostave institucije koje su neophodne za svaku normalnu i demokratsku državu.
RSE
Analitičar Agencije Sense iz Brisela, Zekerijah Smajić, smatra da su velike ambicije Pakta stabilnost samo polovično ostvarene.
SMAJIĆ
Naprosto zbog toga što svi vanevropski osnivači Pakta, koji su na današnji dan hvalospjevno pozdravili njemačku ideju, danas nisu u okviru Pakta stabilnosti, a pri tom mislim, prije svega, na SAD, Kanadu, Rusiju, pa i neke evropske zemlje, koje nisu članice Evropske unije, a jesu suosnivači Pakta stabilnosti. Najviše je urađeno u oblastima, koje su, zapravo, pri osnivanju Pakta stabilnosti trebale biti periferne. To je demokratizacija. A najmanje je urađeno u oblasti ekonomskog razvoja i stabilizacije, odnosno stvaranja pretpostavki za ono što je Evropska unija kasnije nazvala Proces stabilizacije i pridruđivanja zemalja Zapadnog Balkana.
RSE
Prioriteni ciljevi Pakta stabilnosti u narednom periodu su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, liberalizacija trgovine, povratak izbjeglica i zaštita životne sredine, kako u regionu tako i u BiH. Međutim, većina analitičara u Briselu, kaže Smajić, smatra da Paktu Stabilnosti predstoji generalna reforma. Ocjena je da bi Pakt trebalo proširiti sa Balkana na sve tranzicijske zemlje u Evropi, kako bi se stvorili jedinstveni standardi za reforme na ovom području.
XS
SM
MD
LG