Dostupni linkovi

Srednja Bosna podijeljena na Blaškićevoj presudi


RSE
Smanjenje kazne Tihomiru Blaškiću različito se komentariše u Bosni i Hercegovini. Dok jedni smatraju da je odluka pravična, drugi su iznenađeni činjenicom da je kazna smanjena na jednu petinu. Šefik Džaferović, Stranka demokratske akcije:
DŽAFEROVIĆ
Moram reći da smo veoma iznenađeni ovakvom presudom Haškog tribunala, odnosno drastičnim smanjenjem kazne gospodinu Blaškiću sa 45 na devet godina zatvora. Žalbeno vijeće, kako se vidi, dakle, iz te presude, zaključuje da gospodin Blaškić nije imao efektivnu kontrolu nad vojnim jedinicama, odgovornim za zločine počinjene na području Ahmića, 16. aprila 1993. godine. Stranka demokratske akcije zahtijeva i očekuje od Haškog tribunala da se utvrdi ko je imao efektivnu odgovornost nad vojnim jedinicama, koje su 16. aprila 1993. godine učinile stravičan zločin i da se oni, koji su odgovorni za to, privedu sudu pravde.
RSE
Pero Pavlović, Hrvatska demokratska zajednica:
PAVLOVIĆ
Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici smo od samog početka procesa, koji se u Hagu vodio protiv Tihomira Blaškića, bili uvjereni u njegovu nevinost. Iz tog razloga smo očekivali i oslobađajuću presudu. Mi smo iz tog razloga vrlo sretni, jer Tiho će uskoro biti sa svojom obitelji i svima onima koji i dalje vjeruju u njegovu nevinost. I vjerujemo da će se u konačnici ipak dokazati da i ovih devet godina, koliko je Tihomir Blaškić dobio presudom Suda u Hagu, na određen način nije pravična kazna spram Tihe Blaškića.
RSE
Društvo za ugrožene narode ocjenjuje ovakvu odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala sramotnom. Fadila Memišević, predsjednik Društva:
MEMIŠEVIĆ
Smatramo da je to skandalozno, zbilja. Govorimo u ime hiljada žrtava. Izricanje prvo kazne od 45 godina, a onda pomilovanje. To nije čak ni devet godina, jer on će već biti pušten. Smatram da je to uvreda za hiljade preživjelih, koji su očekivali zadovoljenje pravde. Naravno, tih 112 žrtava koje su ubijene u masakru u Ahmićima, a većina je, nažalost, bila žena, čak i beba od 3,5 mjeseca, njih niko ne može vratiti. Međutim, nada je bila probuđena kod preživjelih žrtava, kod članova tih familija ubijenih, u zadovoljenje pravde. A ovako ekstremno smanjenje kazne, za ove preživjele žrtve, koje mi zastupamo, predstavlja gubitak nade u zadovoljenje pravde i povjerenja u vjerodostojnost samog Tribunala u Hagu.
RSE
Ovo nije prvi slučaj u praksi Haškog tribunala kada su sudije odlučile da presudu znatno izmijene u odnosu na prvobitnu. Sličnu sudbinu doživjeli su i braća Kupreškić, koji su takođe bili optuženi za zločin u Ahmićima. Naime, oni su, nakon četiri godine i 17 dana, oslobođeni optužbe. Zoran Kupreškić za Radio Slobodna Evropa kaže:
KUPREŠKIĆ
Držim da je takvom presudom Haški tribunal spašavao svoj obraz. Mislim da je Žalbeno vijeće bilo pritisnuto dokazima, uloženim u obrani generala Blaškića, te da su shvatili da su ga trebali osloboditi. Međutim, to bi bilo strahovit udar na sam Sud, možda nešto slično što je bilo u našem slučaju, pa je nas trojicu morao osloboditi. To bi bio strašan udarac za njih, pa su onda našli kompromisno rješenje, tih devet godina. Dakle, hajde da to poravnamo, da to bude toliko, koliko je čovjek bio u zatvoru.
XS
SM
MD
LG