Dostupni linkovi

Homogenizacija pred jesenje izbore ili borba protiv Karadžićevog naslijeđa?


RSE
Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je zaključke, kojima od Ustavnog suda BiH traži odbacivanje inicijative presjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti simbola, himne, te slava i svetkovina Republike Srpske. Aktuelna himna u ovom entitetu je pjesma “Bože pravde”, a na grbu i zastavi RS nalazi se dvoglavi orao. Veliki broj vjerskih praznika u oba entiteta pretvoren je u državne.

Politička javnost Republike Srpske Tihićevu inicijativu vidi kao zahtjev za ukidanje RS, dok je u Federaciji smatraju legitimnom i u Ustavu BIH utemeljenom. Ova inicijativa, bez obzira na reakcije iz RS, ne bi smjela biti na ovakav način politizirana, jer ona treba dovesti do ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u ovom entitetu, smatra jedan od lidera Socijaldemokratske unije Sejfudin Tokić.
TOKIĆ
Ona ne može dovesti do ukidanja Republike Srpske, ali može dovesti do ukidanja onog sadržaja Republike Srpske, koji očito zagovaraju neki predstavnici političkih stranaka, a to je entitet sa isključivim pravima i dominacijom samo srpskog stanovništva. U tom kontekstu, prethodne inicijative, uključujući moju inicijativu za ukidanje prefiksa srpski u imenima gradova i opština, i ova inicijativa, zatim inicijativa koja svakako mora ići, a to je ukidanje prefiksa iz javnih preduzeća, kao što su “Srpske pošte”, “Srpske šume” i tako dalje, ukida sadržaj Republike Srpske, kakvu je zamišljao vjerovatno Radovan Karadžić i njegovi sljedbenici. A u formalnom smislu, entitet Republika Srpska uopšte nije ugrožen.
RSE
U Srpskoj demokratskoj stranci su izričiti: ovakva inicijativa nikada ne može i ne smije biti podržana u Republici Srpskoj, kaže šef poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Borislav Bojić.
BOJIĆ
Valja još jednom upozoriti da je sve ovo, što imamo na političkoj sceni, zapravo nastavak rata drugim sredstvima. Bošnjaci očito žele da u miru dobiju ono što im nije pošlo za rukom u ratu. Srbi, naravno, na takvo nešto ni u snu ne smiju pristati, jer bi ih, ako ništa drugo, stigla kletva potomaka i predaka onih koji su u ratu ostali bez svojih najmilijih. Ovo je daleko ozbiljniji problem, nego što se to na prvi pogled nekom može činiti, jer da nije tako, bilo bi daleko manje neformalnih večera u Sarajevu, na koje se pozivaju samo oni koji bi mogli pomoći Tihićeve inicijative. Ko zna kakvi se sve planovi na takvim i sličnim sijelima po Sarajevu kuju i šta bi nas uskoro od svega toga moglo snaći.
RSE
Šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije u entitetskom Parlamentu Tarik Sadović kaže kako je ova stranka u nekoliko navrata tražila od Skupštine i Ustavnog suda RS promjenu Zakona o zastavi, grbu i himni. Ali zahtjev nikada nije uslišen.
SADOVIĆ
Sada imamo postupak pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kojega je pokrenuo Sulejman Tihić. Ima li član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pravo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom? Ima, bez ikakve dileme! Je li to protivustavno, odnosno antidejtonsko djelovanje? Naravno da nije! Zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine apsolutno je legalan i legitiman. Da li je logično da Sud rješava pitanja koja političari neće da rješavaju? Jeste. Da li radi toga treba dizati političku prašinu i nacionalne tenzije? Po mom mišljenju, ne treba. Može li odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u kojem sjede sudije Srbi, biti nekakva antisrpska rabota? Ja opet mislim da nemože.
RSE
Odluka Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda u BiH je odgovornost i parlamentarne i izvršne vlasti, koju trebaju provesti u život. Prvi korak u tome jeste primjena amandmana na Ustave oba entiteta, kojima se ukida ratom uvedena diskriminacija. Oni se, međutim, moraju provoditi u cjelini, a ne parcijalno, što u ovom slučaju predstavlja Tihićeva inicijativa, pojašnjava profesor sarajevskog Univerziteta Mirko Pejanović.
PEJANOVIĆ
Cijeli taj proces provođenja amandmana, kako na Ustav Federacije, tako i na Ustav Republike Srpske, ide redukovano, ide u vrlo umanjenom obimu, umjesto da ide u svim svojim aspektima. I pokušaji da se u određenim momentima, pogotovo kad se bliže izbori, podgriju neka od tih pitanja neravnopravnosti bilo kog naroda, ne doprinose provođenju amandmana o konstitutivnosti naroda. Doprinose, htjeli mi to ili ne, novoj nacionalnoj homogenizaciji i, ako hoćete, etničkom glasanju sutra. Mislim da pitanje koje je pokrenuto inicijativom gospodina Tihića jeste jedno od pitanja koje podrazumijeva postizanje pune ravnopravnosti naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji, ali nije dobro što se ta pitanja uzimaju parcijalno. To mora ići u oba entiteta i mora ići za sve narode.
RSE
Predsjednik Helšinskog komiteta BiH Srđan Dizadarević smatra da je potrebno ukloniti sve ono što označava etnički određene teritorije u zemlji, ali da Tihićeva inicijativa, ne slučajno, dolazi u predizborno vrijeme.
DIZDAREVIĆ
Ja mislim da je i u glavi gospodina Tihića Bosna i Hercegovina podijeljena i da on vodi računa o onom dijelu koji je, pod znacima navoda, bošnjački. I ovo je politikantsko i nacionalističko prepucavanje, prije svega. Druga je stvar što bi zaista trebalo ukloniti sve te prepreke i sve te simbole nacionalizma, šovinizma, vjerske netrpeljivosti, a drugo je to kako to vladajuće nacionalističke političke partije rade. Dakle, imam više dojam da je ovo pokušaj homogenizacije Bošnjaka iza Stranke demokratske akcije, kao što je i reakcija na inicijativu gospodina Tihića pokušaj konsolidovanja Republike Srpske i pokušaj da se očuva glasačko tijelo iza nacionalističkih političkih stranaka u Republici Srpskoj.
RSE
Tihićeva inicijativa za ocjenu usaglašenosti simbola, himne, slava i svetkovina RS sa Ustavom BiH već nekoliko mjeseci nalazi se pred Ustavnim sudom, a, kako saznajemo, odluka neće biti donesena prije jeseni.
XS
SM
MD
LG