Dostupni linkovi

BEOGRAD / SARAJEVO


Sjedinjene Američke Države i vlasti Srbije sarađuju na lociranju i hapšenju Ratka Mladića, bivšeg zapovednika srpskih snaga u Bosni i Hercegovini (BiH), izjavio je danas Majkl Polt (Michael), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Crnoj Gori.
"Naročito posle pobede Borisa Tadića na predsedničkim izborima, i on i Koštunica (predsednik Vlade Srbije, Vojislav) sa svojom vladom aktivno rade sa nama. Uveravaju nas da su potpuno posvećeni pronalaženju, hapšenju i izručenju Mladića u Hag. Saradnja se tiče svega što službe bezbednosti i policija u Srbiji i Crnoj Gori mogu da urade da bi napravile napredak i pre svega locirale gde se nalazi a zatim da naprave plan koji bi doveo do Mladićevog hapšenja", izjavio je ambasador Polt Radiju "B-92".
Sarajevski "Dnevni avaz", medij koji je prvi u regiji još pre više od mesec dana objavio da vlasti Srbije pregovaraju sa Mladićem o predaji, objavio je u ponedeljak da je vlastima u Beogradu za Mladićevo hapšenje, u skladu sa ranijim dogovorima, ostalo još dvadesetak dana.
Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio u nedelju uveče državnoj televiziji Srbije da ne veruje da će se Mladić predati.
General Ratko Mladić je optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, uključujući i genocid, počinjene u BiH.
Komanda međunarodnih vojnih snaga u BiH je u međuvremenu saopštila da je nakon trodnevnog ispitivanja pušten na slobodu Mladićev ratni sekretar Rajko Banduka koji je bio uhapšen u petak.
XS
SM
MD
LG