Dostupni linkovi

Mnogo pitanja, malo odgovora


RSE
U zatvoru se dva mjeseca nakon ubistva Duška Jovanovića, direktora i glavnog urednika “Dan”-a, pod sumnjom za saučesništvo i dalje nalazi samo Damir Mandić, poznati karatista koji je uhapšen nedjelju dana nakon ubistva. Nezvanično, osumnjičeni za ubistvo Vuk Vulević i Armin Musa Osmanagić i dalje su u bjekstvu. Prema krivičnoj prijavi Damir Mandić se tereti da se sporne večeri nalazio za volanom Golfa III iz koga je Jovanović ubijen. Nezvanično, policija vjeruje da je na suvozačevom mjestu bio Beranac Vuk Vulević koji je navodno i pucao na Jovanovića, dok se Armin Osmanagić nalazio na zadnjem sjedištu. Ubistvo Duška Jovanovića 27. maja oko ponoći šokiralo je i domaću i međunarodnu javnost, a prema izjavama državnih zvaničnika ugrozilo i stabilnost Crne Gore. U prvom oglašavanju nakon atentata u petak 28. maja, podsjetimo, ministar policije Dragan Đurović je rekao.
ĐUROVIĆ
Njegova smrt je bolan udarac za slobodu riječi, slobodu misli i demokratske procese u Crnoj Gori. Zato sam naredio policijsku akciju najširih razmjera u otkrivanju ubice Duška Jovanovića. To neće biti rutinski kriminalistički posao, već će rad na njemu biti apsolutni prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova, naravno, u saradnji sa Pravosuđem. Poseban tim od najiskusnijih i najsposobnijih ljudi će raditi na ovom slučaju. Ja lično, zbog osjećanja sigurnosti svakog građanina i zbog budućnosti Crne Gore neću dozvoliti da ovo ubistvo ostane nerasvijetljeno. Ili će se pronaći ubica ili ja neću biti ministar Unutrašnjih poslova.
RSE
Radio Slobodna Evropa je kabinetu ministra policije, povodom dva mjeseca od ubistva Duška Jovanovića, poslao faks sa pitanjima dokle se stiglo sa istragom i kako je ocjenjuju, te da li i kad ministar namjerava da podnese ostavku s obzirom na rezultate istrage, ali do momenta slanja ovog izvještaja odgovor nijesmo dobili. Ni sa ostalim državnim organima nijesmo imali više sreće. U kancelariji državnog tužioca Vesne Medenice dobili smo isti odgovor koji dobijamo od njenog stupanja na tu dužnost prošle godine.
IZ KANCELARIJE VESNE MEDENICE
Na sastanku je.
RSE
Viši tužilac Ljiljana Klikovac nije odgovarala na telefon, a istražni sudija Radomir Ivanović nije želio da daje bilo kakvu izjavu, jer je na odmoru. Rekao je da mu se obratimo poslije 1. avgusta kada počinje sa radom. Prije odlaska na odmor u medijima je saopšteno da je istažni sudija Ivanović ispitao više desetina svjedoka u nastavku istrage koja će, kako smo saznali, početi 9. avgusta iskaze će dati i svjedoci odbrane koji će, kako tvrde Mandićevi advokati, njihovom klijentu obezbijediti alibi. Jedan od advokata za sada jedinog osumnjičenog Damira Mandića Željko Jočić, koji je, takođe, saslušan od strane policije zbog sumnji da se na dan ubistva sreo sa Mandićem i Vulevićem, nije želio danas za naš program da govori o rezultatima istrage. Samo je rekao da očekuju nastavak 9. avgusta. Advokat porodice pokojnog Duška Jovanovića Lidija Božović nezadovoljna je rezultatima istrege i kaže da je mnogo pitanja, a malo odgovora.
BOŽOVIĆ
Ni jedan konkretan, tačan i precizan odgovor. I mislim da je ovo samo prilično dobro organizovano gubljenje vremena. Nemamo odgovornost nikoga ko je pomogao iz policije.
RSE
Vršilac dužnosti direktora “Dan”-a Mladen Milutinović kaže da su očekivali bolju i bržu reakciju policije i Tužilaštva.
MILUTINOVIĆ
S obzirom da ih vjerovatno preko deset posto stanovništva radi u tim organima, vjerovatno se moralo riješiti u roku od tri dana ili pet dana, a ne dva mjeseca.
XS
SM
MD
LG