Dostupni linkovi

Još jedna pobjeda razuma nad bezumljem


RSE
Mostar je od ranih jutarnjih sati u znaku večerašnje ceremonije otvaranja obnovljenog Starog mosta na rijeci Neretvi. Projekat ponovne izgradnje Starog mosta okončan je kao međunarodni projekat obnove ovog izuzetno vrijednog arhitektonskog djela, ali i projekat obnove pomirenja među Mostarcima i narodima BiH.

Mišljenja bivših i sadašnjih čelnika Mostara o obnovi Starog mosta danas su gotovo identična. Inicijator projekta obnove Starog mosta, bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, govori i počecima ovog projekta.
ORUČEVIĆ
Mi smo počeli ovu ideju razvijati upravo sa Svjetskom bankom, znajući da ako damo tom projektu prefiks Svjetske banke, odnosno svjetski projekat, da ćemo na neki način imati šansu da se približimo i Srbima i Hrvatima, i svima onima koji bi dali podršku obnovi i izgradnji Staroga mosta. Znali smo da taj most nose svi u srcu i samo sjećanje na njega budilo je određenu nostalgiju prema Mostaru kakav je nekada bio, prije rata, i tom zajedničkom življenju koje smo svi pamtili. Bilo je jako teško u to vrijeme dovesti jednog HDZ-ovca na Stari most da da javno podršku mostu, kao što je danas teško uhvatiti Radovana Karadžića. Ali smo, korak po korak, tražili konsenzus, dobijali jednog po jednog čovjeka u gradu Mostaru, jednog po jednog čovjeka u političkim strukturama BiH iz reda hrvatskog naroda, da bismo na kraju, na jednoj konferenciji u Briselu, dobili podršku i Federacije i RS-a i Vijeća ministara, gdje su svi čelnici svih političkih struktura i svih političkih stranaka dali podršku ovom projektu, čak i u vrijeme kada najosnovnija pitanja u BiH nisu bila riješena.
RSE
Ideju o zajedničkoj obnovi Starog mosta podržali su Ivan Prskalo i Neven Tomić.
PRSKALO
To je jedan ozbiljni, prvi ozbiljni veliki projekat, koji je nazvan projektom pomirenja na prostorima grada Mostara svih onih ljudi koje je protekli, nesretni rat odveo u pogrešnom smjeru, iz kojega niko ništa nije dobio. Tada su o obnovi Staroga mosta i o svim pozitivnim stvarima koje su bile zajedničke prirode govorili samo hrabri, uporni, a posebno oni koji su voljeli ovaj grad i sve ono što je u ovom gradu. Pojedini političari, zvaničnici, dužnosnici - ja ih vrlo često vidim ovdje na Starome mostu da se slikaju, da pričaju, da pričaju hvalospjeve o kvaliteti projekta, o pomirenju, o tome da je Stari most istinski projekat pomirenja na ovim prostorima i simbol mira na ovim prostorima - u to vrijeme zasigurno, to će pokazati i neke stare izjave koje su u arhivi, bili su najveći kočničari i protivnici obnove Starog mosta i još mnogih sličnih projekata u gradu Mostaru, koji su bili od interesa svih građana grada Mostara. Ja mislim da bi nama tada bila najveća potpora du su oni šutili. Meni je stvarno čast da sam učestvovao u tako jednom finom, plemenitom projektu, važnom projektu za grad Mostar.
TOMIĆ
Imali smo sreću, gradonačelnik i dogradonačelnik tadašnji, dakle gospodin Oručević i ja, da smo izabrali zaista dvojicu dobrih, vrijednih ljudi, gospodina Čišića i Tihomira Rodića, kojima smo onda napravili jedan politički zakon. Imali su samo jedan zadatak: obnovite Most; uzmite struku, radite po struci, surađujte sa Svjetskom bankom, sa svim ekspertima koji su potrebni za to, a mi ćemo biti, na neki način, politički kišobran, štititi ih od svih onih koji su tada i projekat obnove Mosta dovodili u svoje političke konotacije, borbe za svoju avliju, za svoje dvorište.
RSE
Radmilo Andrić Braca smatra da će obnova Starog mosta pomoći i u prevazilaženju konkretnih problema u još uvijek podijeljenom Mostaru.
ANDRIĆ
Prije svega, ja sam neobično radostan što je obnovljen Stari most. Ta radost je veća zato što je obnova Staroga mosta još jedna pobjeda razuma nad bezumljem, a i opomena, ne samo onim koji su ga rušili nego i mnogim drugim, da se takva zla i zločini više ne bi trebali događati na našim prostorima. Most je, kao neka feniks ptica iz mitologije, ponovo nadkrilila dvije obale, iznikla je iz vode, a volio bih da su isto tako, u toj veličini i u cijelosti, obnovljeni mostovi među građanima našega grada, jer, nažalost, još uvijek u ovom gradu ima podjela u mnogim sferama društvenog života i na svim nivioma. Mislim da će ove mlade generacije, mladi građani Mostara, hoću da vjerujem i da se nadam, znati i umjeti da obnove sve te ranije postojeće, kasnije u ovom ratu prekinute odnose među ljudima, među građanima, i da će oni znati da obnove i taj most, most prijateljstva, most međuvjerske, međunacionalne tolerancije, a sve za prosperitet Mostara.
RSE
Zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovog projekta ne krije ni akutalni gradonačelnik Hamdija Jahić.
JAHIĆ
Mislim da su svi Mostarci presretni zbog ponovnog otvaranja Staroga mosta, odnosno njegovog završetka. Most je simbol grada Mostara i ja bih rekao da je Mostar nezamisliv bez svoga simbola, bez Staroga mosta. Mislim da ukupno cjelokupna obnova znači ne samo vraćanje simbola gradu nego znači vraćanje jedne nade za jednu bolju zajedničku budućnost ovoga grada i svih njegovih građana.
RSE
Most, koji je spojio dvije obale i postao tema dana u cijelom svijetu, pruža nadu da bi na njegovim obalama ponovno mogli da se okupe svi Mostarci kako bi pružili jedni drugima ruku i obnovili dijalog. Most je i simbol i poruka i prilika za suočenje sa bliskom prošlošću zarad bolje budućnosti svih u Mostaru.
XS
SM
MD
LG