Dostupni linkovi

Različiti pogledi na Stari – Mladi most


RSE
IDS-ov saborski zastupnik Damir Kain smatra da je obnova i otvaranje Starog mosta u Mostaru više od simbolike. Riječ je, kaže, o visokoj politici, što potvrđuje sastav i brojnost gostiju koji su danas stigli u Mostar.
KAIN
To je danas simbol povezivanja zemalja ovog, do juče zaraćenog, ex-jugoslavenskog prostora, ali i simbol povezivanja zapadno-evropskog i muslimanskog svijeta nakon tragedije iračkog rata. Utoliko držim da bi danas trebalo biti u Mostaru, a našu memoriju, na neki način, posvijetiti kuda sve to može odvesti ratno ludilo.
RSE
Za Kaina je hrvatsko-bošnjački rat najbolnija novovjeka avantura Hrvatske, a rušenje Starog mostarskog mosta - primjer tog ludila.
KAIN
Po mom sudu to je najsramniji čin politike Franje Tuđmana i najfanatičnija veza uz njegovu opsesiju Hrvatske u granicama banovinske Hrvatske.
RSE
Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić ima sasvim suprotno mišljenje. Za njega je obnova Starog mosta isključivo obnova jednog vrijednog spomenika.
ĐAPIĆ
Za mene je obnova Starog mosta u Mostaru obnova jednog vrijednog spomenika kome ne treba davati predimenzionirane karakteristike tipa da je to simbolika cjelovite Bosne, ili priznanje nečijih grešaka ili pobjeda. Bio je rat, most je srušen, kao što je srušeno i tisuće drugih objekata.
RSE
I dr. Miroslav Tuđman, predsjednik Hrvatskog istinskog preporoda i sin prvog hrvatskog predsjednika, misli da je obnovu mosta bolje promatrati s kulturološke razine. Podsjeća da je u Mostaru i duž Neretve srušeno još sedam do osam mostova, te da nije samo Stari simbol razjedinjenosti ili suživota.
TUĐMAN
Pitanje je za šta se ovaj most želi sada nametnuti kao simbol, za koju koncepciju. Tu će biti nesporazuma. Otvaranjem jednog nadnacionalnog identiteta mislim da neće biti rješenje za suživot u Bosni i Hercegovini.
RSE
Evo i mišljenja slučajno zaustavljenih Zagrepčana:

- To je dobro. Sve što se napravi je lijepo.

- Mislim da je dobro da se otvaraju takve stvari.

- Ne znam ništa o tome, niti me zanima. Imam svoje probleme.

- Teško je nama s neutralne strane govoriti o njihovim suživotima dole. Mi možemo pričati da je to dobro, ili ne, ali oni najbolje znaju. Oni će morati živjeti jedni s drugima.

- Vrijeme sve liječi. Vremenom će se sve normalizirati.

- Ljude bi trebala spajati pamet, a ne mostovi. Što se tiče simbolike trebalo bi puno mostova izgraditi po ovoj našoj bivšoj zemlji.

- Da li su to naši finansirali? Ako je bio ikakav način da se izbjegne rušenje, trebali su ga naći, a ako ne - barem da su dali novce i izgradili novi most.
XS
SM
MD
LG