Dostupni linkovi

Kosovski Srbi kritikuju Beograd


Izvrsni direktor sekretarijata Centralne izborne komisije Adnan Merovci izjavio je kako po odluci Centralne izborne komisije, sekretarijat moze i posle isteka roka da prima prijave za ucesce na izborima i da ih dalje procesuira Centralnoj izbornoj komisiji koja ce donositi odluke: “Sto se tice kandidata i liste Centralna izborna komisija je meni dala podrsku da institucija koja to radi, a koju ja vodim, preuzme to i posle roka, procesuira i onda salje Centralnoj izboroj komisiji za odlucivanje”.

Adnan Merovci kaze da je u toku proces prijave kandidata nove srpske koalicije. Tu koaliciju cine “Pokret snaga Srbije”, na cijem je celu Bogoljub Karic, “Srpski pokret otpora” ciji je lider Momcilo Trajkovic i “Nova Srbija” ciji je predsednik Velimir Ilic. Prema recima Momcila Trajkovica nova koalicija ce postovati odredjene rokove: “Gospodin Bogoljub Karic, ja i Velja Ilic, dakle tri politicke stranke, su napravili koaliciju i prijavili se. Mi idemo u pravcu ispunjavanja uslova i rokova koji su postavljeni, tako smo pri kraju da zavrsimo listu”.

S druge strane najveca koalicija kosovskih Srba jos uvek nema stav oko izlaska na izbore. Gojko Savic, clan Predsednistva skupstine Kosova iz koalicije “Povratak”, kaze da neodlucnost nanosi stetu samim Srbima:
“Kada je u pitanju izlazak Srba tu je zaista jedno veliko znak pitanja. To nije dobro za srpsku zajednicu iz prostog razloga sto cemo se vratiti tri godine unazad i naprecac donositi neke odluke. Mislim da velika odgovornost u ovom trenutku za izlazak je konkretno na vladi Republike Srbije, koja mora definitivno da odluci i u dogovoru sa kosovskim Srbima na vreme informise javnost, i samim tim stavi se na taj slucaj tacka”.

Oliver Ivanovic, takodje clan Predsednistva skupstine, kaze da odluka o izlasku na izbore mora biti doneta konsenzusom: “Odluka Srba jos nije doneta i bice doneta posle sire rasprave i konsenzusa medju srpskim politickim predstavnicima na Kosovu ali i posle konsultacija sa zvanicnim Beogradom. U narednim danima cemo te kontakte imati”.

Momcilo Trajkovic, smatra da Beograd mora hitno da donese pozitivan odgovor o izlasku kosovskih Srba na izbore, a da se istovremeno kod medjunarodne zajednice insistira na decentralizaciji i funkcionisanju multietnickih institucija: “Mi smo spremni za izbore. Ocekujemo dogovor sa drugim politickim faktorima u Beogradu, ocekujem pozitivan dogovor. Ocekujem pomak po pitanju ispunjavanja uslova medjunarodne zajednice i kosovskih institucija prema srpskoj zajednici”.

Predstavnici UNMIKa su izjavili da ima optimizma da ce Srbi ucestvovati na izborima, ali da je jos uvek sve nejasno. “Mi smo u stalnom kontaktu sa predstavnicima kosovskih Srba i nadamo se da ce izaci na izbore”, izjavio je jedan predstavnik UNMIKa.
XS
SM
MD
LG