Dostupni linkovi

Zašto Sanader laže?


RSE
Intenzivira se skandal oko vladine najave da će dvije milijarde kuna vrijedna izgradnja jedne dionice na autocesti Split – Dubrovnik biti bez javnog natječaja dodjeljena američkoj tvrtki Bechtel. Danas se u priču uključila i oporbena Hrvatska seljačka stranka na press-konferenciji pod nazivom: Zašto premijer laže. Njezin predsjednik, Zlatko Tomčić:
TOMČIĆ
Dobro je da je Vlada odustala od potpisivanja ugovora sa Bechtel-om. Nije dobro da predsjednik Vlade laže. Pokazalo se da hrvatska javnost, uz pomoć medija, može spriječiti samovolju i bahatost Vlade Republike Hrvatske, njenog predsjednika, ali i štetne poslovne poteze vlasti.
RSE
Laž je da je Vlada imala bilo kakve obaveze prema Bechtel-u, što tvrdi Sanader. Laž je da je Tomčić vlasnik firme i laž je da je ta firma u vrijeme dok je HSS bio na vlasti vršila nadzor izgradnje autocesta. HDZ lažnim optužbama želi prekriti svoje gafove i stvoriti gužvu u kojoj se više nitko neće snaći, tvrdi Tomčić.
TOMČIĆ
To zapravo ilustrira njihovu paniku uhvaćenog djeteta u lizanju pekmeza koje pokušava umazane prste i umazani jezik sakriti od javnosti.
RSE
Tomčić pita i koliko je u aktuelnoj besparici pametno nastaviti autocestu od Splita do Dubrovnika, gdje bi dnevni promet bio do 3,5 tisuće vozila. Za njega je prioritet dovršenje trase Zagreb - Rijeka.
TOMČIĆ
Trebalo bi pristupiti drugoj isplativoj dionici na kojoj se mogu u potpunosti otpalćivati svi troškovi, a to je od Županje do granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Konačno se mora otpočeti sa realizacijom pravca 5C, od mađarske granice do bosansko-hercegovačke, obzirom da i Bosna i Hercegovina ozbiljno radi na pripremi te trase na svom području.
RSE
Cijela priča sa Bechtel-om ukazuje na mutne poslove Vlade, ili nekih u njoj. Tomčić predlaže da se cijela stvar preda Državnom odvjetnišću. I bivši ministar graditeljstva i predsjednik središnjeg odbora oporbene Hrvatske narodne stranke, Radimir Čačić, nastavlja polemiku s HDZ-om. Zašto Vlada želi potpisati nešto što ne mora?
ČAČIĆ
Nitko nije osporio štetnost po Hrvatsku. Čak je i Sanader jučer na televiziji rekao da je to šteta koja se nanosi Hrvatskoj, ali da on to mora.
RSE
On odbija optužbe da je priča sa Bechtel-om naslijeđe Račanove vlade i najavljuje da će zatražiti formiranje istražnog povjerenstva da se utvrdi je li u pozadini vladine najave izravne pogodbe s Bechtel-om korupcija.
XS
SM
MD
LG