Dostupni linkovi

Ostvarivanje standarda prioritet


Najznacajnije pitanje u ovom trenutku je ostarivanje standarda ocenio je ministar Boot isticuci kako je uloga Evropske unije za Kosovo uvek vrlo znacajna imajuci u vidu da je EU glavni donator i ova uloga moze da bude sve veca. Ministar Boot je izrazio podrsku spremnosti novog sefa UNMIK-a da restruktuira Misiju UN na Kosovu i podrzi razvoj domacih institucija.
“Evropska unija je sada najveci donator na Kosovu, gde je dodelila sredstva i ponudila ekspertizu i Kosovo je jedan od najvecih korisnika fondova EU i njenih clanica, racunajuci tu i Holandiju”, rekao je predsedavajuci Evropske unije Berend Boot. On je takodje istakao kako EU sagledava mogucnosti kako bi se iznasli oblici da se pomoc EU orijentise prema ekonomskom razvoju.

Usredsredjenje samo na pitanje statusa ne pomaze nista, imajuci u vidu situaciju u regionu i drugim zemljama zato mi mislimo da se treba usredsrediti na ostvarivanje standarda i posle toga u tom kontekstu i Kosovo i Unija Srbija i Crna Gora mogu postati deo Evrope, rekao je ministar Boot.

Tokom danasnje posete Kosovu ministar Boot je imao odvojene susrete sa predsednikom Kosoava Ibrahim Rugova, premijerom Bajram Rexhepui , vrsiocem duznosti sefa UNMIK-a Charlsom Barshaw i predstavnicima kosovskih Srba.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je izjavio da je sa holandskim ministarom razgovarao o najnovijoj situaciji na Kosovu koju je ocenio konsolidovanom nakon martovskih nemira isticuci istovremeno kako se sanacija ostecenih objekata dobro odvija. Nas je cilj integracija u Evropsku uniju i NATO-kazao je predsednik Rugova zalazuci se za nezavisno i suvereno Kosovo.

Posle sastanka sa premijerom Rexhepi sef holandske diplomacije je istakao kako EU i njegova zemlja kao prioritete na Kosovu vide ispunjavanje stanadarda, proces obnove, povratak raselenjih, decentralizaciju i ekonomski razvoj. Prema njegovim recima svi ovi procesi su neophodni kako bi Kosovo imalo otvoren put ka integraciji u Evropsku uniju.

Procesi na Kosovu se konsoliduju posle martovskih nemira , kazao je premijer Kosova Bajram Rexhepi isticuci istovremeno da se sada pred parlamentarne izbore mogu usporiti neki procesi. Mi cemo se angazovati da u procesu ostvarivanja standarda ne bude zaostajanja, kazao je premijer Kosova Bajram Rexhepi izrazavajuci ubedjenje da ce se pitanje konacnog statusa Kosova otvoriti sredinom sledece godine.

“Za EU standardi su prioritet i mi cemo uciniti maksimalno da se ostvari vidljiv napredak i sa pravom ocekujemo da ce se sredinom 2005 godine otvoriti razgovori o definisanju konacnog statusa Kosova “ , rekao je premijer Rexhepi.

Posle sastanka sa srpskim predstavnicima Oliverom Ivanovicem i Dragisom Krstovicem holandski ministar je istakao kako je njima preneo jasne stavove o znacaju koji ima gasenje paralelnih struktura na Kosovu. “Takodje sam preneo da ce EU nastaviti da podrzava napore srpske zajednice za ostvarivanje njihovih prava, isticuci psoebno decentralizaciju kao znacajan proces za koji je dobio podrsku i od predsednika i premijera Kosova. Takodje sam im preneo da treba da se ukljuce u proces ostvarivanja standarda i da ucestvuju na parlamentarnim izborima, kazao je ministar Boot.
XS
SM
MD
LG