Dostupni linkovi

KAP konfrontirao socijaldemokrate i vladu


RSE
"Grupa za promjene će podnijeti nekoliko krivičnih prijava.", rekao je Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene na današnjoj završnoj sesiji, dvadesetodnevne javne rasprave o Strategiji privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma, govoreći o štetnim ugovorima koji su rezultirali prevelikim dugovima Kombinata aluminijuma privatnim kreditorima: podgoričkom preduzeću Vektra, švajcarskom Glenkoru i Standard banci.

"Privatnim kreditorima se duguje, nikad provjerenih 138 miliona dolara", rekao je Medojević, koji je skrenuo pažnju da je analizu dugova KAP-a radila firma Artur Anderson, koja inače više ne postoji zbog učešća u prevari kojom su za više milijardi dolara oštećeni vlasnici kompanije Enron.

"Kombinat guši tehnološka zastarjelost, ali ga mnogo vise guše štetni aranžmani koji su radjeni u prethodnih 13 godina", rekao je Medojević, koji je pozvao Socijaldemokratsku partiju da napusti Vladu i time osujeti predloženi model privatizacije koji bi po procjenama Grupe za promjene izazvao katastrofalne posljedice po Crnu Goru, odnosno, dugove koje bi otplaćivali potomci današnjih generacija.
MEDOJEVIĆ
Što se tiče čitave priče Socijaldemokratske partije, ja bih vas podsjetio na tu ’98. godinu. Ugovor o Glenkor-u je potpisan bez vaše saglasnosti, a obavješteni ste nakon što je ugovor potpisan. To govori o povjerenju koje vlada izmedju DPS-a i SDP-a. Koliko oni imaju povjerenja u vas govori i to, da vas obavještavaju tek kad nešto urade – kako su uradili i sa Beogradskim sporazumom, pa vas ja pitam: na osnovu čega još crpite rezerve povjerenja prema takvom partneru, koji vas je dva puta, na dvije istorijski važne stvari doveo u zabludu, da ne upotrebim neku težu riječ.
RSE
“Ne znam šta će biti politička odluka”, rekao je Ranko Krivokapić predsjednik Socijaldemokratske partije i šef crnogorskog parlamenta, odgovarajući na pozive SDP-u da napusti Vladu. “Ovdje smo da bi čuli stručno mišljenje”, dodao je Krivokapić.
KRIVOKAPIĆ
Političku odluku će donijeti kolektivna pamet. Zna se da je u SDP-u uvijek odlučivala kolektivna pamet. U svakoj odluci, a pogotovo u odlukama koje se tiču države, postoje elementi koji jesu u vašoj moći i oni koji to nijesu. Šta će presuditi – vidjećemo.
RSE
"Ako izgubimo KAP, izgubili smo 55 posto dohotka jer se na njega oslanjaju: Rudnici boksita, Elektroprivreda, Luka Bar i veliki broj ostalih preduzeća.", rekao je profesor crnogorskog Univerziteta i član Savjeta SDP-a Petar Živković, koji je, govoreći o dijagnostičkom izvještaju koju je uradio strani konsultant BNP Paribas, naglasio da on ne predstavlja dobru osnovu za izradu Strategije privatizacije KAP-a. Argumentujući ovu tvrdnju, profesor Živković je naveo nekoliko krupnih grešaka navedenih u tom dokumentu.
ŽIVKOVIĆ
U dijagnostičkom izvještaju koji je izradio BNP Paribas se kaže da će se Strategija ostvarivati na bazi velikog poboljšanja koje je ostvarila topionica KAP-a. U KAP-u ne postoji topionica, već elektroliza. Na drugom mjestu se kaže da 528 lonaca koštaju Kombinat “toliko i toliko”. Tih lonaca u KAP-u nema. Postoje elektrolitičke ćelije.
RSE
Profesor Branko Radulović, član upravnog odbora Grupe za promjene je istakavši da Kombinat predstavlja lokomotivu crnogorske privrede, predloženu Strategiju privatizacije ocijenio kao bezvrijedan materijal. Radulović je iznio i plan revitalizacije KAP-a
RADULOVIĆ
Neophodno je smijeniti bord direktora KAP-a. Drugo: Kombinat treba konstituisati kao jedan privredni subjekt. Pod tri: raskinuti štetne komercijalne ugovore sa Glenkor-om. Četvrto: uz podršku domaćih banaka i garanciju Vlade, uzeti kratkoročni kredit u iznosu od 6 miliona dolara. KAP će na kraju prve godine napraviti neto profit od 30 miliona dolara.
RSE
Žarko Rakčević, nekadašnji potpredsjednik Vlade i lider Socijaldemokratske partije je istakavši protivljenje stavu da treba zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti, govoreći o štetnim ugovorima kojima su naduvani dugovi KAP-a prema povjeriocima, medju kojima je i podgorička Vektra, rekao da nije dovoljno da “neko registruje kompaniju na Djevičanskim ostrvima, pa da izigrava nevinost”.
RAKČEVIĆ
Sa ovakvom serijom štetnih ugovora, sigurno je da Crna Gora ne može stati na zdrave noge, kao ni Kombinat aluminijuma, sa kompleksom: Boksitima, Elektroprivredom, Lukom Bar, Željeznicom...
XS
SM
MD
LG