Dostupni linkovi

Most prema zajedničkoj budućnosti


RSE
Mostarska deklaracija konstatira potrebu reafirmiranja kulturne baštine i suradnju više zemalja regiona kao preduvjete kulturnog napretka na ovim prostorima. Kako je na konferenciji za novinare pojasnio ministar civilnih poslova BiH, Safet Halilović, Mostarskom deklaracijom njeni potpisnici bit će obavezni i na spriječavanje uništavanja kulturnih spomenika u zemljama jugoistočne Evrope.
HALILOVIĆ
Reafirmisana uloga kulturne baštine, na čemu je posebno bilo težište, i kulturne različitosti, kao most koji nas povezuje i omogućava nam da se razumijemo i uvažavamo, jeste naš cilj. I ovom konferencijom jasno smo postavili puteve prema tom cilju. Dakle, evidentno je istaknuta potreba obnove i integracije kulturne baštine, ne samo kao obrasca kolektivne i pojedinačne identifikacije nego i značajnog ekonomskog resursa.
RSE
Deklaracijom je određen i akcioni plan, na kojem će raditi stručnjaci u narednih 12 mjeseci do ponovnog sastanka zemalja potpisnica. Prema riječima ministra za kulturna dobra i aktivnosti Italije, Đulijana Urbanija, preko venecijanskog odjela UNESKO-a formiran je fond od 800 hiljada eura, kojim će se finansirati aktivnosti definirane Deklaracijom.
URBANI
Ovaj fond namijenjen je različitim potrebama. Ali za sada identifikovan je jedan cilj, a to je finansiranje kulturnog turizma koje će se dalje razvijati među zemljama potpisnicama Mostarske deklaracije.
RSE
Koliko je potpisivanje važno za zemlje regiona, posebno u kontekstu razvoja kulturnog turizma, potvrdio je za naš radio i Božo Biškupić, ministar za kulturu Republike Hrvatske.
BIŠKUPIĆ
Za nas je to vrlo značajno. Ministarstvo kulture u Hrvatskoj vrlo aktivno sudjeluje u uspostavi novih načina kooperacije zajedno sa turizmom, jer mislimo daa danas, u ovo vrijeme, više turist neće doći, posebno kad je riječ o jadranskoj obali, samo zbog toga da bi se okupao u moru. Znači, moramo mu dati nove šanse, moramo uspostaviti nove načine.
RSE
Na povezivanju regiona kroz kulturni turizam zalaže se i Crna Gora, čija ministrica kulture Vesna Kilibarda za naš radio ističe:
KILIBARDA
Ja sam lično uvjerena da je kultura, ustvari, prvo polje na kome ćemo obnoviti saradnju i započeti projekte koje možemo raditi na nivou regionalnih integracija i, uopšte, na putu ulaska u EU, koji nam svima u regionu zapadnog Balkana predstoji.
RSE
U poslijepodnevnim satima, izaslanstva BiH i Italije potpisat će i bilaterlani sporazum o suradnju u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Inače, u radu današnje konferencije nisu sudjelovali ministri kulture iz Albanije i Moldavije, jer zbog problema sa vizama jučer nisu uspjeli poletjeti sa aerodroma u Beču. Mostarska deklaracija bit će im naknadno dostavljena na potpisivanje.
XS
SM
MD
LG