Dostupni linkovi

SIPA – prva policijska institucija na nivou BiH


RSE
Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, prva policijska institucija u BiH koja će raditi bez entitetskih, kantonalnih i drugih granica, sastoji se od odjela za krivične istrage, finansijsko - obavještajnog, te odjela za zaštitu ličnosti, objekata i svjedoka i jedinice za specijalnu podršku. U pripremi je osnivanje centra za istragu ratnih zločina i, kako je naglasio direktor SIPA-e Sredoje Nović, od ove agencije mnogo očekuju i Državni sud i Tužilaštvo BiH.
NOVIĆ
Građani BiH već godinama čekaju da se pojavi efikasan policijski organ na nivou države, izbalansiran u nacionalnoj strukturi u pogledu zaposlenih, dobro organizovan sistem, sa kadrovima bez negativne ratne i kriminalne prošlosti, očekuju organ u koji će imati puno povjerenje - da će njima i njihovoj djeci omogućiti bezbjedniji život, oslobođen od straha od terorizma, spriječiti makrodilere trgovine drogom, ljudima, ženama i djecom, da im djeca ne završavaju na grobljima i mezarima, da spriječi dalje bezočne pljačke državne imovine, onemogući pranje novca i time da nanosi milionske štete državi BiH. S pravom građani BiH očekuju da će SIPA biti efikasna policijska institucija i u procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, posebno njihovom hapšenju, bez obzira gdje to bilo i kako se oni zvali.
RSE
Komesar misije Evropske policije u BiH, Kevin Karti, kazao je da početak rada SIPA-e u novim prostorijama predstavlja historijski dan za BiH.
KARTI
Prvi put ova država ima krovnu agenciju sa punim policijskim ovlašćenjima i mandatom koji joj omogućava istrage protiv teškog kriminala u njegovim brojnim oblicima. Ovo je jedan izuzetno važan korak u provođenju efikasnog i sistematskog pristupa u ispunjavanju obaveza u vladavini prava, što je od vitalne važnosti za uključivanje BiH u evropske integracije.
RSE
I za Visokog predstavnika, Pedija Ešdauna, početak rada SIPA-e predstavlja korak naprijed u zaštiti građana BiH, te u približvanju Evropi.
EŠDAUN
Predugo vremena BiH je bila u nemilosti organizovanih zločinaca, koji koriste slabosti institucija ove zemlje profitirajući od nasljeđa rata. Previše dugo su bogatili sebe, siromašili građane BiH, štetili reputaciji zemlje, korumpirali politiku. Ali, konačno, sada počinjemo da uzvraćamo udarce, jer imamo ključno oružje, a to je SIPA.
RSE
Ešdaun je uvjeren da će ova agencija biti garant Evropskoj uniji kada bude razmatrala olakšanje viznog režima za građane BiH.

Na kraju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, direktoru SIPA-e uputio je i direktnu poruku.
TERZIĆ
Moramo precizno reći da smo izgubili 21 mjesec uspostavljajući i pravni i tehnički okvir za funkcionisanje SIPA-e i da više nemamo nijednog dana za čekanje. Gospodine Noviću, uradite to.
XS
SM
MD
LG