Dostupni linkovi

Da li će Amfilohije zatražiti autokefalnost?


RSE
Dokleja je antičko-rimski grad i u njemu je od IX vijeka postojala Dukljansko-barska arhiepiskopija, a kralj Bodin je u XI vijeku konačno zadobio njenu autonomiju. Komentarišući saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, povodom izbora igumana Manastira Ostrog Jovana Purića za episkopa diokliskog, u kojem se kaže da je tim potezom Sabor Srpske pravoslavne crkve ukazao na dioklijsku episkopiju kao temelj duhovnog nasljeđa na ovim prostorima i da tom odlukom idu u budućnost bez opterećenja rekonstrukcije prošlosti, župnik Sveti Eustahije u Kotoru don Branko Sbutega kaže:
SBUTEGA
Ona jeste temelj duhovnog nasljeđa, samo ne i prazne duhovne stvarnosti, samo što odlukom o nasljeđu to pripada Rimskoj crkvi. To je historiografska činjenica, a ne nešto što naknadno prepravljaju bilo kakvi sabori, nego to mogu samo hstoriografi. Historiografija je rekla svoju riječ. Kada se govori o duhovnoj baštini Crne Gore do dolaska Svetoga Save, ne može se o nečemu drugom govoriti o njoj, nego o prisustvu Rimske crkve preko svojih episkopa.
RSE
Zašto se Srpska pravoslavna crkva imenovanjem episkopa diokletskog u ovom treunutku okrenula dukljanskom naslijeđu koje je istorijski gledano pripadalo Katoličkoj crkvi, odgovor nijesmo mogli dobiti. Sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske Savo Tutuš rekao je da niko iz SPC-a ne želi za naš program da govori na ovu temu. A Mirko Đorđević, publicista i ekspert za crkvena pitanja, kaže da se odgovor može potražiti u problemu kanonske teritorijie, koji može imati dva modela.
ĐORĐEVIĆ
Jedan je, takozvani popularno nazvan ''makedonski model''. Država Makedonija danas priznaje samo Makedonsku pravoslavnu crkvu koja kanonski još nije priznata. Ne priznaje druge pravoslavne crkve na svojoj teritoriji. Drugi model. Hrvatska priznaje da njena teritorija može biti kanonska teritorija i Srpske pravoslavne crkve. Kanonska teritorija treba da se poklapa sa teritorijom državnih granica ili da se ne poklapa.
RSE
Publicista Stevo Vučinić tvrdi da je Mitropolija crnogorsko-primorska takvom odlukom svedena samo na geografski pojam.
VUČINIĆ
Teritoriju nekadašnje Crnogorsko-primorske mitropolije, koja je zahvatala teritoriju Republike Crne Gore, namjerno je, svojevoljno izdijelio na više samostalnih eparhija. A u bliskoj budućnosti Boku Kotorsku će predati na upravu kotorsku sa sjedištem na Prevlaci kod Tivta, dok će gradove Bar i Ulcinj primorsko-skenderijskom sa sjedištem u Baru. On namjerno politički plan Crne Gore koji zahvata teritoriju Republike, svodi na geografski pojam Crne Gore koji je neuporedivo i mnogo uži.
RSE
Naši sagovornici su uvjereni da je odluka o formiranju dioklijske Episkopije politički motivisan i to iz najmanje dva razloga. Prvi je obezbijeđivanje pozicije mitropolita Amfilohija za zaposijedanje čelne stolice Srpske pravoslavne crkve nakon patrijarha Pavla. Naime, episkop Jovan Purić sada je član Sabora SPC-a. A, prema crkvenim propisima da bi Partijarh bio izabran moraju ga predložiti najmanje dva episkopa. U crnogorsko-primorskoj Mitropoliji to je, osim Purića i vladika budimljanski Joanikije Mićović. Drugi razlog je taj što je Mitropoliija crnogorsko-primorska, odnosno mitropolit Amfilohije, stekao uslove da zatraži autokefalnost.
ĐORĐEVIĆ
On to formalno, kanonski može, ali se tu otvara niz vrlo komplikovanih pitanja. Prvo, naša Srpska pravoslavna crkva neće takvu autokefalnost dopustiti ni njemu, kao što ne dopušta ni mitropolitu Mihailu.
RSE
Stevo Vučinić, takođe, sumnja da bi mitropolit Amfilohije mogao zatražiti autokefalnost, ali brine da takve špekulacije mogu imati određene posljedice u javnosti.
VUČINIĆ
Namjera je da se upravo dok on razara crnogorsko nacionalno biće efikasno zaštiti od djelatnosti javnosti crnogorske koja se tome protivi i djelatnosti izvjesnih vjernika, političara i ljudi koji bi mogli nešto da urade u tom smislu.
RSE
Don Branko Sbutega ocjenjuje da se do sada pokazalo da su sve akcije koje su imale duboko religiozan privid od strane Srpske pravoslavne crkve imale političke poruke.
SBUTEGA
Da se pokaže da i toponimi i institucije i sve što je u Crnoj Gori je moguće religionirati u skladu sa proklamiranim intencijama. Rekao bih ne Srpske pravoslavne crkve u cjelini, nego onog dijala Srpske pravoslavne crkve što usmjerava njenu historijsku praksu u ovom trenutku, da ona posluži kao kapitalan argument da se u ovom prostoru, njegovoj historiji i njegovoj baštini negira svaka samostojnost koja nije proizišla iz blagoslova i interpretacije onih snaga u Srbiji među kojima posebno mjesto zauzima Srpska pravoslavna crkva i koje bi željele da ono što nijesu uspjeli u drugim prostorima bivše SFRJ na ovakav način uspiju, ako ne već preko JNA, a ono preko djelovanja određenih snaga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.
RSE
Ovu političku igru, tvrdi Mirko Đorđević, može riješiti samo crnogorska država jasnim odnosom prema crkvi.
ĐORĐEVIĆ
Izričito se može tvrditi, evo ja to činim, da je ovoga puta suština spora čisto dnevno-politička. Cilj je da se pod crkvenim jedinstvom forsira državno jedinstvo tog i tog oblika. I ja moram da kažem još jedanput i stalo mi je da to kažem, iako ja nisam Crnogorac, baš sam Srbin, reč je o tome da tu stvar može da reši i razumno da je postavi samo faktor na relaciji crnogorska država i crkva. Dakle, samo od crnogorske države zavisi kako će voditi pregovore i koji će status crkva obezbediti ili neće obezbediti.
XS
SM
MD
LG