Dostupni linkovi

Evropa ili izolacija?


RSE
Savet ministara je u saopštenju naglasio prvorazredni politički interes pune saradnje sa Haškim tribunalom i obavezu svih da ispunjavaju svoje zadatke i istovremeno traži da Nacionalni savet hitno pristupi izvršavanju svojih obaveza, stoji u saopštenju posle sednice Saveta ministara. Dodaje se da Nacionalni savet sarađuje sa Haškim tribunalom naročito u pogledu statusa okrivljenih državljana, uvida u arhivu i drugih pitanja od značaja za ostvarivanje te saradnje, što ne uključuje nadležnosti u postupku utvrđivanja ugroženosti suvereniteta ili interesa bezbednosti država članica i državne zajednice. Član Saveta, pomoćnik ministra spoljnih poslova državne zajednice Predrag Bošković je uoči sednice kazao da Srbija i Crna Gora treba da postave pitanje šta je prioritet državne zajednice.
BOŠKOVIĆ
Da li je naš prioritet evropska budućnost ili je naš prioritet očuvanje tih ljudi ovdje u Srbiji i Crnoj Gori. Onda pravnici treba da kažu ko je tu nadležan i da se to u što kraćem roku završi. Takođe moram naglasti da u razgovoru sa svim predstavnicima iz međunarodne zajednice jedino pitanje koje zaista suštinski koči integraciju Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju jeste pitanje Haškog tribunala.
RSE
Nacionalni savet čine po tri predstavnika saveta ministara i vlada država članica. Mediji su ranije preneli da su najviši zvaničnici Srbije dogovorili da od međunarodne zajednice, a posebno američke vlade zatraže da se četvorici generala optuženih pred Haškim tribunalom sudi u Beogradu, što je demantovao novoizabrani predsednik Srbije Boris Tadić.
TADIĆ
Sinoć nikakav razgovor o tome nismo imali. Ali sve vreme se vodi računa o tome koji su ineresi zemlje. To radi i Vlada Srbije, to rade i predstavnici Srbije, i sve vreme se vodi računa o tome koje su međunarodne obaveze ove zemlje. Znači, mi iz procedure koja znači punu saradnju sa Haškim tribunalom nijednog trenutka ne smemo da iskoraknemo, niti možemo da iskoraknemo, zato što moramo da vodimo računa o interesima ove zemlje i građanima ove zemlje.
RSE
Politički predstavnici Vlade Srbije ističu da ne vide razloga zbog čega bi bila ugrožena nacionalna bezbednost ukoliko bi generali bili izručeni Haškom tribunalu. Veroljub Stevanović (SPO) i Goran Paunović (G17 Plus):
STEVANOVIĆ
Mislim da će stvari teći onako kako je dobro za Srbiju, a to znači da će generali biti u Hagu, da mi nećemo imati krizu Vlade, i da ćemo mi nastaviti ove poslove i u Skupštini i vlada svoje, na onaj način kako su do sada radili.
PAUNOVIĆ
Međunarodne obaveze su međunarodne obaveze, naši zakoni su naši zakoni. Mi moramo poštovati i sopstvene zakone i zakone na koje smo se obavezali pred međunarodnom zajednicom. Najbezbolnije bi bilo da se generali ohrabre da se dobrovoljno predaju. Ukoliko to nisu u stanju da učine prosto država mora da učini sve da obezbedi sprovođenje zakona.
RSE
S druge strane, socijalisti i radikali ističu neprihvatljivost optužbi na račun generala ali i mogućnost podrške u slučaju suđenja u Beogradu. Zoran Anđelković (SPO) i Tomislav Nikolić (SRS):
ANĐELKOVIĆ
Naravno da ne bih izručio. Ne samo četiri generala nego nikog.
NIKOLIĆ
Svako ko želi da obezbedi da građanima Srbije koji trenutno nisu u Hagu bude suđeno u Beogradu imaće našu podršku.
RSE
Iz Okružnog suda u Beogradu kome je Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo optužnice protiv Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, ranije je saopšteno da optužnice neće biti dostavljene generalima dok se o njihovom eventualnom izručenju ne izjasni Nacionalni savet.
XS
SM
MD
LG