Dostupni linkovi

Cetinjski bijenale - prevelik zalogaj za Crnu Goru


RSE
“Cetinjski bijenale je manifestacija koja ima dobre internacionalne reference, ali sa konceptom koji je, na žalost, trenutno prevelik zalogaj za Crnu Goru”, rekao je za naš program književnik Milorad Popović, komentarišući vijest da je predsjednik Cetinjskog bijenala princ Nikola Petrović Njegoš pokrenuo proceduru ozvaničenja prestanka rada petog Bijenala zbog finansijskih teškoća. “Pošto suviše dobro poznajem finansijsku i ukupnu situaciju u crnogorskoj kulturi, ovu sam vijest, na žalost, očekivao”, rekao je Popović.
POPOVIĆ
Budžet crnogorske Vlade za kulturu je toliko minoran da nije bilo izgleda da se ta manifestacija nastavi. Naime, za cjelokupno umjetničko stvaralaštvo ove godine je Ministarstvo kulture opredjelilo 750 hiljada eura. U tom kontekstu je bilo iluzorno očekivati da se može cetinjski Bijenale nastaviti.
RSE
U saopštenju dostavljenom Agenciji “Mina” predsjednik Cetinjskog bijenala, princ Nikola je napomenuo da je Ministarstvo kulture ostalo dužno organizatorima Bijenala za 2002. godinu 47 hiljada eura, a da Opština Cetinje nije mogla ispoštovati svoje obaveze i isplatiti 15 hiljada eura. U januaru ove godine, stoji dalje u saopštenju, Ministarstvo kulture nas je obavijestilo da prema novom Zakonu o nevladinim organizacijama nije u mogućnosti da finansira materijalne troškove za funkcionisanje Bijenala. Svi naši pokušaji da skupimo sredstva kako bismo radili na ovom projektu su ostali uzaludni i ekipa Bijenala se silom prilika našla isključena iz pripreme ovog petog Bijenala”, naveo je princ Petrović.

Janko Ljumović, asistent na cetinjskoj Akademiji dramskih umjetnosti, vijest o gašenju petog Bijenala ocjenjuje kao prilično uznemirujuću. Ljumović naglašava da finansijske teškoće, kao razlog gašenja, predstavljaju problem mnogih institucija i projekata u kulturi Crne Gore, a koje će najvjerovatnije doći u neku sličnu situaciju.
LJUMOVIĆ
Cetinjski bijenale prosto ne bi trebalo da se ugasi. Mora se naći adekvatna forma tom projektu, ali očigledno, taj projekat nikada nije prerastao u instituciju. Da je to ozbiljna institucija ne bi dolazili do sadašnjeg problema, već bi imali neki okvir. Ali sve to samo govori o ozbiljnosti i promišljanju jedne i druge strane. Kada kažem “s druge strane” u kontekstu Cetinjskog bijenala mislim na tu organizacionu, projektnu, neku vrstu razvoja, a taj drugi dio je država i grad i različiti potencijalni izvori.
RSE
Ljumović ne krije emotivan odnos prema Cetinjskom bijenalu.
LJUMOVIĆ
Vjerujem, osjećam i tvrdim da je Cetinjski bijenale jedini relevantan i jedan od najznačajnijih projekata i rekao bih, dešavanja koja su realizovala ono što je i međunarodna saradnja i razmjena umjetnička, kreativna.
RSE
Milorad Popović uz žaljenje ipak izražava nadu da gašenje petog Bijenala ne znači konačno gašenje same manifestacije.
POPOVIĆ
Žao mi je zbog princa Nikole koji je uložio veliki trud i znanje da to Bijenale postane ono što jeste u Crnoj Gori i na širem planu, ali mi je ipak najviše žao zbog Cetinja koje gubi i posljednju relevantnu kulturnu i umjetničku manifestaciju. Taj grad koji je duhovna i kulturna vertikala Crne Gore je potpuno kulturno i u svakom drugom smislu marginalizovan i provincijalizovan.
RSE
Naša nastojanja da pribavimo komentar i reakciju crnogorskog ministra kulture Vesne Kilibarde nijesu dala rezultate.
XS
SM
MD
LG