Dostupni linkovi

Prijevremni izbori zavise od SDS-a


RSE
Do sada je bio najglasniji zahtjev Mladena Ivanića i njegove Partije demokratskog progresa za raspisivanje prijevremnih izbora, koji je među analitičarima i većinom drugih stranaka shvaćen isključivo kao dobra reklama pred predstojeće lokalne izbore. Tanja Topić, politički analitičar:
TOPIĆ
Mislim da je morao razmišljati da bi u tom slučaju morao da se povuče s mjesta ministra vanjskih poslova, s obzirom da ga tamo podržavaju upravo ove stranke kojih on hoće da se riješi u Vladi RS-a, tako da taj njegov zahtjev je uistinu pomalo čudan. Međutim, ja mislim da je riječ o njegovom nastojanju da popuni taj prazan prostor, odnosno vakum, i da se što bolje etablira na ovom prostoru.
RSE
Milorad Dodik, lider SNSD-a:
DODIK
Ivaniću, koji je izgubio podršku gotovo u cijelosti naroda u RS-u, koji je svojim obavljenim poslom i kao premijer i kao predsjednik vlade apsolutno stao u red onih koji će imati problema sa zakonima ove zemlje i da od toga ima određene probleme, mislim da ne odgovaraju izbori i da je to isključivo marketinški trik.
REFE
Milanko Mihaljica, lider Srpske radikalne stranke, smatra da prijevremni izbori ne bi bili adekvatan odgovor Ešdaunovim odlukama.
MIHALJICA
Ja mislim da u ovom trenutku je najbitnije stabilizovati političku situaciju, obezbijediti skupštinsku većinu. Ukoliko bude spremnosti, onda je logično da se bira nova vlada RS-a. I ukoliko se to ne desi, onda je sasvim logično da se ide u prijevremene izbore.
RSE
U Kancelariji Visokog predstavnika za sada nisu raspoloženi za šire komentare. Ljiljana Radetić, portparol OHR-a:
RADETIĆ
Kancelarija Visokog predstavnika ostaje fokusirana na reforme koje će odvesti BiH u Evropsku uniju i u NATO. Također, nadamo se da će i političari BiH imati isti prioritet.
RSE
Tanja Topić smatra da ukoliko bi i došlo do prijevremnih izbora, oni ne bi donijeli nikakve promjene.
TOPIĆ
Ako bi se i raspisali prijevremni izbori, do njih ni u kom slučaju ni zakonski ne može doći prije lokalnih izbora, odnosno u nekom zakonskom okviru od šest mjeseci, što će reći da ove institucije koje postoje moraju i dalje nastaviti da funkcionšu, a tek neki eventualni raspleti bi se mogli očekivati od lokalnih izbora.
RSE
Nezvanično saznajemo da SDS planira da istupi iz vlasti. Prije istupanja iz vlasti, trebalo bi da bude izabran novi predsjednik parlamenta RS-a, te da se obezbijedi normalno funkcionisanje institucija. Ukoliko odgovor SDS-a bude da napuštaju vlast, u toj varijanti bi najvjerovatnije i došlo do odluke o prijevremnim izborima.
XS
SM
MD
LG