Dostupni linkovi

Radikalna revizija Miloševićevog procesa


Iako je bivši srbijanski i jugoslovenski predsjednik svojim uvodnim izlaganjem danas trebao započeti dokazni postupak odbrane, to se nije desilo zbog zdravstvenih problema optuženog. Sudac Patrick Robinson kazao je da su ljekari koji brinu o Miloševićevom zdravlju obavijestili Sudsko vijeće da se zdravlje optuženog prošle sedmice ponovo pogoršalo.

Sudac Robinson je pročitao, uprkos Miloševićevom protivljenju, izvještaj kardiologa dr. Van Dajkmana od prošlog petka, po kojem je "od suštinskog značaja" i "apsolutno neophodno" da se optuženom zbog "izuzetno visokog krvnog pritiska" do kraja ove nedjelje i ubuduće omogući dovoljno vremena za odmor. Prema nalazima ljekara, Milošević pati od "hipertrofije lijeve srčane pretkomore" izazvane izuzetno visokim krvnim pritiskom, koji dostiže vrijednost 200/130.

Milošević je optužio Sudsko vijeće da mu ugrožava zdravlje dovodeći ga u sudnicu i pored suprotne preporuke ljekara. On je zatražio da se početak odbrane odloži najmanje za mjesec dana.

Tužba je predložila da se optuženom, koji se sam brani, nametne advokat koji bi ga rasteretio makar dijela obaveza, ali je Milošević odbacio taj prijedlog.

“Prijatelj suda”, Steven Key, predložio je sucima da razmotre da li je optuženi uopšte “sudski sposoban” obzirom na njegovo pogoršano zdravlje.

Sudsko vijeće je za danas ili sutra najavilo odluku o načinu na koji će ovaj proces biti nastavljen. Sudac Robinson je takođe kazao da je krajnje vrijeme da se “radikalno revidira odvijanje ovog procesa” imajući u vidu zdravstvene probleme optuženog.

Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović izjavio je danas da očekuje da će Sudsko vijeće odobriti da dokazni postupak odbrane započne krajem augusta, nakon ljetne pauze u Tribunalu. Tomanović je takođe kazao da će među prvim svjedocima odbrane biti bivši premijeri Rusije i Grčke, Jevgenij Primakov i Konstantin Micotakis, čija se imena nalaze na listi od prvih 26 svjedoka koju je optuženi dostavio Sudskom vijeću i tužbi.

Nakon revizije optužnice, do koje je između dvije faze procesa došlo na zahtjev “prijatelja suda”, ostao je na snazi najveći dio optužnica protiv Miloševića, koji se po 66 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti, i teška kršenja Ženevskih konvencija i zakona i običaja rata. Zločini se odnose na BiH, Hrvatsku i Kosovo i period od 1991. do 99. godine.
XS
SM
MD
LG